nieuws

Geophy gaat 8 miljoen woningen waarderen

Data en technologie

Geophy gaat 8 miljoen woningen waarderen

Geophy gaat 8 miljoen woningwaarderingen leveren aan de Waarderingskamer, de landelijke toezichthouder op de uitvoering van de WOZ.

Dat meldt Geophy. De klus voor het big-databedrijf volgt op een pilot in opdracht van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden. Daarbij werden 109.000 woningen gewaardeerd voor de WOZ met een landelijk werkend automated valuation model (AVM).

Het AVM van Geophy kwam tot een MdAPE (mediane procentuele afwijking) van 8,3 procent. Na aanpassingen aan het model is de MdAPE tot 6 procent gedaald.

Dat zijn bijzonder goede resultaten, betoogt Geophy. Voor alle categorieën vastgoed in de Nederlandse index van MSCI bedraagt de gemiddelde afwijking tussen 10 en 11 procent. De spreiding van de WOZ-taxaties in Drechtsteden bedroeg in een evaluatie 9,16 procent.

De landelijk toezichthouder op de uitvoering van de WOZ, de Waarderingskamer, keek mee met de pilot in de Drechtsteden. De resultaten zijn aanleiding om waarderingen te vragen voor 8 miljoen woningen. Tijdens een congres op Nyenrode vindt een presentatie van die resultaten plaats.

Reageer op dit artikel