nieuws

Delftse studenten tweede op WK zuinig bouwen

Data en technologie

Delftse studenten tweede op WK zuinig bouwen

Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben net naast de winst gegrepen bij het wereldkampioenschap energiezuinig bouwen.

Het team MOR (Modular Office Renovation) was de enige Nederlandse vertegenwoordiging tijdens de Solar Decathlon Europe 2019 in Szentendre, Hongarije.

De 46 studenten van de TU Delft deden mee met een prototype van een appartement van 50 m2 met label A+++ in een niet-efficiënt kantoor met een binnentuin van 25 m2. Bij de tien onderdelen van de wedstrijd haalden ze acht podiumplaatsen. Met een totaalscore van 851,8 bleven ze een banddikte achter op de Franse afvaardiging die 853,5 punten haalde. Er deden teams mee van over de hele wereld.

Verandering teweeg brengen

‘Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering teweeg brengen in de bouwwereld’, zegt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en student architectuur. ‘Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland. Zo heeft ongeveer 55 procent van alle kantoren in Nederland niet minimaal energielabel C en levert daarmee een slechte prestatie. Ook zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen.’

Partners van het team MOR zijn De Groot en Visser, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TBI J.P. Van Eesteren, Croonwolter&Dros en ABN Amro.

Reageer op dit artikel