nieuws

Taxateur krijgt steeds minder werk aan dataverzameling

Data en technologie

Taxateur krijgt steeds minder werk aan dataverzameling

Taxateurs krijgen steeds minder werk aan het verzamelen van gegevens door de toename van het aantal bronnen en de verbetering van gegevensuitwisseling.

ABN Amro, Rabobank en ING vergemakkelijken het automatisch taxeren door de uitrol van SBR (Standard Business Reporting) Nexus, een standaard voor de uitwisseling van digitale gegevens in de vastgoedbranche. Ook krijgen banken steeds meer informatie over commercieel vastgoed door de verplichting om onderpanden van vastgoedleningen iedere drie jaar te laten taxeren.

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Baldwin Poolman, directeur van Dynamis Taxaties, ziet het aantal bronnen van informatie over vastgoed toenemen. ‘We hebben al zicht gekregen op koopprijzen, bestemmingsplannen, milieuzaken en de WOZ-waarden. De volgende stap moet zijn dat bouwers, ontwikkelaars en gemeenten gegevens bijeenbrengen over de panden, bijvoorbeeld via materialen– of gebouwpaspoort. Ik stel me voor dat een belegger bij een financieringsaanvraag de kenmerken van een pand moet doorgeven. En over vijf tot tien jaar ook de details van huurovereenkomsten.’

‘Het betekent dat de taxateur nog minder informatie zelf zal hoeven verzamelen, doordat er meer beschikbaar is en het delen ervan makkelijker wordt met SBR Nexus. Zijn taak wordt straks meer om te kijken naar veranderingen in al beschikbare gegevens en te oordelen over de toekomstbestendigheid van een pand.’

Reageer op dit artikel