nieuws

‘Iedereen op cursus automated valuation models sturen’

Data en technologie

‘Als je ambachtelijke en modelmatige taxaties combineert heb je goud in handen. Ik zou daarom nu alvast iedereen op cursus sturen.’

‘Iedereen op cursus automated valuation models sturen’

Dat zegt Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de  Universiteit van Tilburg, Tias School for Business and Society, gevraagd naar de toekomst van AVM’s in commercieel vastgoed. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat de mogelijkheden onderzoeken naar modelmatige waarderingen voor een groot deel van de woningmarkt. Volgens Brounen is er in het commercieel vastgoed niets gevaarlijks aan AVM’s wanneer ze naast fysieke taxaties draaien.

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

‘Met het AVM hebben we een extra instrument om tot betrouwbare waarderingen te komen. Zoveel instrumenten hebben we niet, dus een beetje meer enthousiasme mag wel. Ik ken de bezwaren van de traditionele vastgoedsector. AVM’s zijn gevaarlijk, onrijp, de uitkomsten vliegen alle kanten op. Het klopt dat de grote makelaarskantoren het nog te vroeg vinden om hun eigen AVM’s tot standaard te laten uitroepen. Het is werk in uitvoering. Op de uitkomsten kun je niet blind varen’, zegt Brounen.

Volgens de hoogleraar vastgoedeconomie hoeft dat ook niet. ‘Vergelijk het met het navigatiesysteem in je auto. Daar zijn we nu allemaal heel blij mee. Maar je blijft uiteraard zelf met de handjes aan het stuur en wanneer er onverwachte files opduiken, kun je altijd nog afwijken van de geplande route.’

Reageer op dit artikel