nieuws

‘Data leveren steeds minder geld op’

Data en technologie

‘Data leveren steeds minder geld op’

Het benutten van een informatievoorsprong heeft als verdienmodel zijn langste tijd gehad.

Dat zegt Marcel de Boer, algemeen directeur van Troostwijk. ‘Terwijl taxatiekantoren en beleggers op hun data blijven zitten, groeien de hoeveelheden gegevens over vastgoed bij andere partijen’, stelt De Boer in een gesprek over de toekomst van automated valuation models in commercieel vastgoed.

‘Banken hebben de leiding door hun driejaarlijkse taxaties waarmee ze zicht krijgen op huurlijsten, mutaties en contracten. Ook verzekeraars en accountants laten vastgoed waarderen. Gemeenten geven jaarlijks zelfs 83 miljoen euro uit aan WOZ-taxaties.’

‘Zoals het nu gaat is het nog te veel bezigheidstherapie. Verschillende partijen verzamelen informatie die niet altijd vergelijkbaar is. Van een constante kwaliteit kun je niet spreken. En er vindt nog te weinig uitwisseling plaats. Het wordt anders als banken, verzekeraars, accountants en gemeenten vergelijkbaar gemaakte gegevens over de Nederlandse vastgoedvoorraad koppelen en taxateurs laten aanhaken’, aldus De Boer.

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

‘Het commercieel benutten van informatie die een ander niet heeft, is onderhevig aan de wet van de remmende voorsprong. In een verdringingsmarkt als die voor taxaties kun je er alleen op prijs mee concurreren. Data verzamelen en in een rapportje stoppen is niet onderscheidend. Kennis, betrouwbaarheid en creativiteit zijn dat wel. Daar zal de taxateur het van moeten hebben.’

‘Prijzen van taxaties dalen. Bij ons zijn ze lager dan voor de crisis. Troostwijk is niet actief in de markt voor koopwoningen, maar ik hoor dat een waardering door een taxateur daar op het onrendabele af is. Het loont nauwelijks meer om een professional met een dure opleiding op een arbeidsintensieve manier de waarde van een homogeen product te laten bepalen. Met alleen een AVM is het veel goedkoper.’

Reageer op dit artikel