nieuws

‘AVM’s toepasbaar op meer dan helft commercieel vastgoed’

Data en technologie

Meer dan de helft van de voorraad commercieel vastgoed in Nederland kan worden gewaardeerd met automated valuation models (AVM’s).

‘AVM’s toepasbaar op meer dan helft commercieel vastgoed’

Dat zegt Marcel de Boer, algemeen directeur van Troostwijk, gevraagd naar de toekomst van AVM’s in commercieel vastgoed. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat de mogelijkheden onderzoeken naar modelmatige waarderingen voor een groot deel van de woningmarkt. Volgens De Boer is ook het merendeel van het commercieel vastgoed homogeen genoeg voor automatisch waarderen.

‘Maatschappelijk en industrieel vastgoed en leisure zou ik inderdaad niet automatisch waarderen. Andere vastgoedsegmenten wel, als de gegevens beschikbaar zijn. Dan heb ik het niet alleen over kantoren, kleine bedrijfsruimten en winkels op A1-locaties, maar ook over een deel van de logistiek. Bij elkaar is dat meer dan de helft van de voorraad commercieel vastgoed’, zegt De Boer.

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

Achterhouden data grootste rem automatisch taxeren

‘Bij Troostwijk groeit het aandeel automatische taxaties in de omzet ieder jaar. Tien jaar geleden was het nog niet te doen, nu is het aandeel tien procent en over tien jaar zal het misschien wel de helft zijn. Via ons moederbedrijf Tinsa, een Spaanse aanbieder van modelmatige waarderingen, is er een instroom van bedrijfsinformatici en econometristen. Met hun expertise maken we de data vollediger en nauwkeuriger en de processen sneller. De doorlooptijd van een taxatie moet van twintig dagen naar tien dagen.’

Reageer op dit artikel