nieuws

Hittekaart woningmarkt: ook de buren moeten eraan geloven

Data en technologie

Was het droogkoken van de woningmarkt vooralsnog een Randstedelijk probleem en dan hoofdzakelijk in de vier grote steden, inmiddels moeten ook de buurgemeenten van steden, ook buiten de Randstad eraan geloven. Dit blijkt uit cijfers van Bouwfonds Property Development (BDP). 

Hittekaart woningmarkt: ook de buren moeten eraan geloven

In 2018 daalde het aantal woningverkopen in de bestaande woningvoorraad met 9 procent naar 219.000, zo blijkt uit de hittekaart die BPD samenstelde. In slechts 25 procent van de gemeenten was er nog sprake van een toename aan woningverkopen. De landelijke gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg opnieuw, met 9 procent naar 287.000 euro. Dit blijkt uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Hittekaart 2019 van BPD, Bouwfonds Property Development, die de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt jaarlijks in kaart brengt.

Aangrenzende gemeenten

Rondom de traditionele ‘hotspots’, de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, kleuren aangrenzende gemeenten op de hittekaart rood mee, ook hier staat het aantal verkopen onder druk. Maar ook buiten Randstedelijk gebied, bijvoorbeeld bij steden zoals Groningen, Arnhem, Breda en Eindhoven, kleuren buurgemeenten roder dan voorheen.

Rondom Rotterdam

Ten opzichte van vorig jaar is de druk rondom Rotterdam toegenomen en ook de directe omgevingen van Breda en Zwolle zijn meer in trek. De hogere druk in deze gebieden komt doordat in de meeste van deze gemeenten het aantal transacties nog (licht) steeg, dit in tegenstelling tot de meeste andere gemeenten. Daarnaast wordt de druk hoger tussen Dordrecht en Den Bosch en in het noordoosten van Brabant.

Foto's

Reageer op dit artikel