nieuws

Woningprijzen stijgen tegen de klippen op

Data en technologie

De prijsstijging van koopwoningen kwam in januari 2019 bijna in de dubbele cijfers uit. Tegelijkertijd vertaalt de krapte zich in een daling van het aantal verkopen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek  (CBS) en het Kadaster.  

Woningprijzen stijgen tegen de klippen op

Bestaande koopwoningen waren in januari 8,7 procent duurder dan in januari 2018. De prijsstijging is iets groter dan in december 2018, toen de stijging 8,4 procent ten opzichte van december 2017 was. In januari bereikte de prijsindex voor de woningmarkt het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van de vorige piek in augustus 2008 waren de koophuizen 6,5 procent duurder. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in januari 2019 bijna 36 procent hoger.

Stijgende trend

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008.

Minder verhuizingen

Het Kadaster maakte bekend dat het in januari 15.125 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 6 procent minder dan in januari 2018. Eerder vandaag werd al bekend dat het aantal verhuizingen, mede als gevolg van de krapte op de woningmarkt, afneemt. 

Reageer op dit artikel