nieuws

Smart homes kwetsbaar voor hackers

Data en technologie

Duizenden gebouwbeheersystemen van ‘slimme’ woningen en kantoren wereldwijd zijn eenvoudig toegankelijk voor hackers. Dit constateert een ethisch hacker van Computest op basis van een security-onderzoek naar de zogeheten KNX-standaard voor woning- en gebouwautomatisering.  In Nederland zou het gaan om 1.322 woon- en bedrijfslocaties.

Smart homes kwetsbaar voor hackers

Uit het onderzoek van ethisch hacker Daan Keuper blijkt dat de systemen die zijn gebaseerd op deze standaard, veelvoudig aan het internet gekoppeld worden. Installateurs  kunnen netwerken zo op afstand figureren en ook mobiele apps om de domotica te bedienen, maken er gebruik van. Maar omdat er geen enkele vorm van authenticatie is, kunnen ook kwaadwillenden zo op afstand onder meer de beveiliging, verlichting, airconditioning en verwarming van huizen en kantoren bedienen.

Spanje en Duitsland

Het onderzoek richtte zich op verschillende domotica-toepassingen die zijn gebaseerd op de KNX-standaard. Hij ontdekte dat er wereldwijd 17.444 gebouwen en woningen zijn waarvan de systemen vrij eenvoudig door een hacker kunnen worden overgenomen. Spanje en Duitsland voeren de lijst aan met respectievelijk 1.985 en 1.768 locaties. Nederland volgt met 1.322. Amsterdam is in ons land de stad met de meeste gebouwen met een KNX-systeem. De security-scan van Keuper liet verder zien dat ook in China, Amerika en Rusland gebouwbeheersystemen gebaseerd op de KNX-standaard te vinden zijn.

Gebouwbeheerders

Om gebouwbeheerders en consumenten in staat te stellen te controleren of hun KNX-installatie veilig is, heeft Computest een speciale site in het leven geroepen.

Reageer op dit artikel