nieuws

Nieuwbouwproductie stagneert

Data en technologie

De  groei van de bouwproductie voor nieuwbouwwoningen stagneert. Dat blijkt uit het aantal verstrekte nieuwbouwvergunningen dat in 2018 nauwelijks hoger lag dan in 2017. De bouwkosten stegen vorig jaar met zeven procent. 

Nieuwbouwproductie stagneert
In Den Haag werden in 2018 de meeste nieuwbouwvergunningen verstrekt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vorig jaar 69,9 duizend vergunningen voor nieuwbouwwoningen werden afgegeven, nauwelijks meer dan in 2017 toen de teller stokte op 69,7 duizend. Weliswaar ligt het aantal verleende vergunningen fors hoger dan tijdens de crisisjaren, maar nog altijd substantieel lager dan in de periode 2000-2008 toen er gemiddeld 80.000 vergunningen werden verleend.

66 duizend nieuwbouwwoningen

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat gebouwd zal worden. Tussen de oplevering van een woning en de vergunningverlening zit circa twee jaar. Vorige maand meldde het CBS al dat in 2018 bijna 66 duizend nieuwbouwwoningen aan de voorraad zijn toegevoegd.

In Den Haag werden vorig jaar de meeste nieuwbouwwoningen vergund: 4.616, waarvan 53 procent huurwoningen. In Amsterdam ging het om 3 018 nieuwbouwwoningen, waarvan 53 procent voor verhuur.

Utrecht kampioen huur

In andere steden waar meer dan duizend nieuwbouwwoningen zijn vergund, is het aandeel vergunde huurwoningen in de meeste gevallen hoger. In Utrecht werden 2. 544 woningen vergund, waarvan 70 procent voor de verhuur. Groningen springt er ook uit met 1 802 vergunde woningen, waarvan 62 procent bestemd voor verhuur.

Rotterdam vooral koop

In Almere, Rotterdam en Tilburg daarentegen was respectievelijk 20 procent, 27 procent en 48 procent van het totaal aantal vergunde nieuwbouwwoningen huurwoningen. Het landelijk gemiddelde voor vergunde huurwoningen lag op 33 procent.

Dudok over bouwkosten: ‘De markt corrigeert zichzelf’

Dudok over bouwkosten: ‘De markt corrigeert zichzelf’

Bouwkosten hoger

De bouwkosten van afgegeven vergunningen voor bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen stegen in 2018 met 7 procent naar 18,2 miljard euro. Dit is het hoogste bedrag sinds 2012. De vergunde bouwsom voor de bouw en verbouw van woningen bedroeg bijna 12 miljard euro, dat is 6,6 procent meer dan in 2017. Voor bedrijfsgebouwen stegen de bouwkosten met 7,8 procent tot bijna 6,3 miljard euro. Projectontwikkelaar Ewald Dudok spreekt in de recente uitgave van vastgoedmarkt de verwachting uit dat er nog dit jaar een kentering plaatsvindt in de ontwikkeling van de bouwkosten.

Reageer op dit artikel