nieuws

BAAS stimuleert innovatie in vastgoed

Data en technologie

Vergeet SAAS en MAAS*, in de wereld van disruptive businessmodellen is het woord nu aan BAAS: Building as a Service. Jan van Zuijlen van de brancheorganisatie van vastgoedbeheerders VGME heeft er hoge verwachtingen van. 

BAAS stimuleert innovatie in vastgoed
Jan van Zuijlen

Van Zuijlen, een van de ‘kwaliteitsbewakers’ binnen VGME, deelt in een artikel de trends die hem het afgelopen jaar in de vastgoedmarkt opvielen. Zo is er volgens hem nog steeds geld bij beleggers om te investeren, maar is waakzaamheid geboden. ‘Iedereen voelt dat we aan de bovenkant van de cyclus zitten. We zien ook nieuwe spannende ontwikkelingen en technologieën. PropTech bijvoorbeeld: het toepassen van nieuwe technieken in bestaande gebouwen, zoals het monitoren van vastgoed middels sensoren, IoT en AI om vervolgens via data-analyse het gebouw beter te laten functioneren. Of ConTech, de verdere automatisering en digitalisering die we inzetten om te bouwen.’

Leverancier als eigenaar

Veel ontwikkelingen staan volgens Van Zuijlen nog in de kinderschoenen, maar zijn volgens hem niet minder belangrijk. ‘Ik zie nieuwe dienstverlening ontstaan, zoals Building as a Service: een gebouw of ruimte als dienst, gemakkelijk aan te passen aan de wensen van de klant. Dit gebeurt al wel, maar wat als we anders gaan kijken naar de hardware: laat een leverancier niet alleen de bouwmaterialen leveren, maar daar ook eigenaar van blijven. Met kopieermachines en verlichting kan het al, waarom niet met een heel gebouw? Als een leverancier zelf verantwoordelijk blijft en nauw betrokken is bij de gebruiker, zie je dat de innovatiecurve stijl omhoog gaat. De leverancier heeft er direct baat bij dat het product langdurig goed blijft functioneren.’

* Software as as Service en Mobility as a Service

Reageer op dit artikel