nieuws

Printer bouwt vergaderlocatie in tien dagen

Data en technologie

Printer bouwt vergaderlocatie in tien dagen
3D geprinte vergaderlocatie

Op een bouwlocatie in het Gelderse Teuge bij Apeldoorn is nu nog niks te zien, maar over tien dagen staat er een betonnen gebouw met allemaal ronde vormen, gemaakt door een 3D-printer.

De Vergaderfabriek wordt het eerste gebouw voor commerciële doeleinden in Europa dat uit een 3D-printer komt. De printer gaat woensdag 30 januari in de ochtend aan het werk. Leerlingen van een basisschool uit Teuge plaatsen een tijdcapsule in de eerste geprinte muur. De vergaderlocatie gaat in april open.

Opdrachtgevers Marjo en Arvid Prigge uit Teuge wilden een vergadercentrum bouwen dat invloed heeft op alle zintuigen. De ronde en gebogen vormen die zij daarvoor nodig denken te hebben, zijn in traditionele bouw nauwelijks te realiseren. Daarom zochten zij in 2016 contact met bouwers die wilden experimenteren met 3D-printen. Ook TNO is bij het project betrokken.

‘Ons doel is bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch haalbaar is’, aldus projectleider Hugo Jager. Volgens het bouwconsortium is 3D-bouwen schoner en duurzamer, omdat er nauwelijks materiaal wordt verspild. Het beton is herbruikbaar.

Reageer op dit artikel