nieuws

‘Disruptie komt van spelers als Amazon en Google’

Data en technologie

De opkomst van vele honderden startups in de nieuwe categorie proptech is leuk, maar verbleekt bij de invloed van grote spelers als Amazon en Google, zegt head of innovation Thomas Herr van CBRE.

‘Disruptie komt van spelers als Amazon en Google’
Thomas Herr

De ontwikkelingen in de vastgoedsector worden voor een groot deel bepaald door het succes van innovaties door grote spelers als Microsoft met een clouddienst als Azure, IBM met de supercomputer Watson, Google en Amazon. ‘Amazon investeerde onlangs in Plant Prefab, een ontwikkelaar van prefab woningen. Google-dochter Sidewalk Labs ontwikkelt een futuristische woonwijk in het Canadese Toronto. Het zijn grote spelers met immense investeringsbudgetten.’

Het probleem van de vastgoedsector ligt in de lage marges die vastgoedbedrijven behalen van tussen 25 en 30 procent. ‘Dat is helemaal niets in vergelijking met de marges die bijvoorbeeld worden gemaakt in retail.’

De Proptech-sector komt u in de fase van strategische investeringen, zegt Herr. De grote Franse private equity-partij Idinvest heeft een investeringsfonds van 300 miljoen euro waaruit geld vloeit naar bedrijven in de proptechsector. ‘Er is zelfs wat veel interesse, dat leidt al snel tot een bubble.’

Herr ziet onder de startups een grote bereidheid tot samenwerking. ‘Voor veel processen in de vastgoedsector moeten nog standaarden worden opgesteld. Hoe meer startups hierin samenwerken, hoe groter de kans dat hun standaard dé standaard wordt.’ De verschillende proptech-platforms maken dat de ontwikkelingen in deze opkomende bedrijfstak vrij transparant zijn. ‘Er is geen verborgen trend, die iedereen over het hoofd ziet’, zegt Herr. ‘Anders zou ik er direct in investeren.’

Lees eerdere artikelen met Thomas Herr: ‘Alleen data-analyse houdt vastgoedbedrijven overeind‘ en ‘Innovatie in de vastgoedsector gaat over data, data en data‘.

Reageer op dit artikel