nieuws

Proptech liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen op Mipim

Data en technologie

Proptech liefhebbers kunnen hun hart weer ophalen op Mipim

Vastgoedprofessionals die zich op de hoogte willen stellen van de jongste technologische oplossingen voor vastgoed en stedelijke vernieuwing kunnen hun hart weer ophalen in Cannes. Voor de derde keer op rij vindt tijdens Mipim 2018 ook de finale plaats van de wereldwijde Startup Competitie.

Het wereldwijde startup evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd door Mipim in samenwerking met de Amerikaanse proptech partner MetaProp NYC. Volgens Ronan Vaspart, jurylid  en Director of Mipim Markets, hebben voor de derde editie over de hele wereld zo’n 300 startups zich aangemeld, waarvan er 130 geselecteerd zijn voor de voorrondes die in het najaar van 2017 zijn gehouden in New York (Mipim Proptech Summit), Londen (Mipim UK) en Hong Kong (Mipim Asia). In elk van de steden werden drie finalisten gekozen, deze negen uitverkorenen treffen elkaar op woensdag 14 maart in Cannes, tijdens de tweede dag van de driedaagse vastgoedbeurs.

Finalisten

De negen finalisten zijn:

Physee (Nederland), de Delftse start-up produceert zogenoemde PowerWindows. In juni 2017 vierde dit proptech bedrijf dat het  er voor het eerst in was geslaagd om zijn stroomopwekkende ramen te installeren in een commercieel vastgoed project. Het betrof het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven aan de Vincent van den Heuvellaan. PowerWindows zijn even licht doorlatend als normale ramen.

Grld Edge (Verenigd Koninkrijk), levert cloudbased software die consumenten in staat stelt hun energieverbruik te voorspellen, optimaliseren en te controleren.

Disruptive Tecnologies (Noorwegen), produceert een baanbrekend systeem dat beoogt de kosten door de hele bouwketen heen te reduceren en te optimaliseren.

Alcasa (Verenigd Koninkrijk), een simpel systeem om de rekeningen thuis optimaal te beheren en verwerken.

PlanRadar (Oostenrijk), cloudbased SaaS-oplossing voor bouwdocumentatie tijdens het constructieproces voor vastgoed projecten.

RealAtom (VS), een commercieel vastgoed financieringsplatform dat vastgoedbeleggers in staat stelt om hun leningen efficiënter en tegen betere voorwaarden af te sluiten.

SnapFlat (Hong Kong), een online verhuurplatform waardoor gebruikers geen makelaarskosten meer voor de kiezen krijgen.

Workwell (Frankrijk), biedt een app die werknemers toegang geeft tot alle werkplek gebonden services.

WeMaintain (Frankrijk), een platform dat allerlei beheerdiensten voor commercieel vastgoed, te beginnen met liftonderhoud, op een nieuwe leest wil schoeien.

Trendsetter

‘We willen graag trendsetter zijn met onze topics en daarin zijn we volgens mij ook in 2016 weer heel goed in geslaagd’, blikt Vaspart tevreden terug op Mipim 2016, die in het teken stond van de digitale revolutie. Daar vond de eerste finale van de inmiddels fameuze wereldwijde start-up competitie plaats. Hij reageert daarmee ook fijntjes op een vraag van Vastgoedmarkt om zijn visie te geven op het initiatief vorig jaar van concurrent Expo Real om ook een wereldwijde start-up proptech competitie op te tuigen.  Volgens hem zal Mipim in ieder geval  nog lange tijd doorgaan met de start-up competitie en zal de ‘uitstekende samenwerking’ met MetaProp NYC, die twee jaar geleden begon, worden voortgezet en verder verdiept.

Duurzaamheid

Over nut en noodzaak van technologische innovatie, zegt Vaspart dat dit alleen maar belangrijker wordt. ‘De tech revolutie beïnvloedt alle sectoren van de economie en alle segmenten van de  vastgoedsector. Maar ik zie het vooral als een kans en niet als een probleem voor de vastgoedbedrijven. We trekken zelf steeds meer exposanten uit de proptech hoek. Technologie zal de komende jaren alleen maar meer impact krijgen op de wijze waarop we steden ontwerpen, hoe we er wonen en de wijze waarop we kantoren, hotels, winkelcentra en logistieke centra enzovoorts bouwen en inrichten. Overal zit technologie. Het zal de vastgoedsector enorm veranderen, maar alleen door de optimale inzet van technologie kunnen we ook onze duurzaamheidsdoelstellingen bereiken.’

Ziet Vaspart verschillen in de wijze waarop in Amerika, Azië en Europa technologie wordt ingezet in de vastgoedmarkt? ‘Eigenlijk niet. Over de hele wereld spelen dezelfde topics. Dat komt ook doordat alles verbonden raakt door de digitalisering en in feite ook een gemeenschappelijke taal vormt. Opvallend, en heel interessant vind ik bijvoorbeeld, dat proptech start-ups zich vrijwel meteen op de internationale begeven en willen exporteren. Het klassieke bedrijfsmodel, dat je eerst een flinke positie opbouwt in de eigen thuismarkt en dat je daarna pas over de landsgrenzen kijkt, is achterhaald. De start-ups van tegenwoordig zien meteen de hele wereld als hun markt.’

Volgens de Mipim-directeur kan de Start-up Competitie zich in toenemende belangstelling verheugen. Vergeleken met vorig jaar is de deelname met 15 procent gegroeid. Nee, lacht Vaspart, voorkeuren voor een van de negen finalisten, heeft hij niet. ‘En als ik voorkeur zou hebben, dan kan ik die niet delen als jurylid.’

Mipim 2018 in teken van wereldwijde verstedelijking

Het centrale thema van Mipim 2018 – 13 tot en met 15 maart in Cannes –  vormt Mapping World Urbanity oftewel de wereldwijde verstedelijking en hoe wij de toekomstige megasteden, metropolen, steden en stadjes leefbaar kunnen blijven houden.

Volgens ramingen van de Verenigde Naties groeit de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030 en naar 9,7 miljard in 2050. ‘Die enorme demografische uitdaging vraagt om nieuwe modellen voor stedelijke vernieuwing, staduitbreiding en de opzet van compleet nieuwe steden’, betoogt Ronan Vaspart, Director of Mipim Markets. ‘Daarbij komt dat door de toenemende en steeds betere onderlinge verbondenheid van de 41 megasteden die de wereld in 2030 zal tellen, de metropolen ook steeds meer het echte economische zwaartepunt gaan worden en de plek waar de belangrijke beslissingen over de economie plaatsvinden.’ Zo heeft Londen al een grotere economie dan heel Nederland, de zeventiende economie van de wereld.

Megasteden

De ontwikkeling van megasteden en metropolen vereist volgens Vaspart dat zowel publieke als private partijen op wereldniveau oplossingen moeten gaan zoeken voor grootstedelijke vraagstukken. Terwijl  plaatselijke autoriteiten zich ook moeten bezinnen op hun rol bij  het vinden  van nieuwe stedenbouwkundige oplossingen.

Voor vastgoedprofessionals betekent de wereldwijde verstedelijking volgens de Mipim-directeur dat zij voor het optimaliseren van hun rendement een goede balans moeten zien te vinden tussen de creatie van een wereldwijde strategie en visie, en oplossingen op maat die voldoen aan de eisen van lokale autoriteiten.

Keynote-speaker

Keynote-speaker van het omvangrijke congresprogramma met meer dan 400 sprekers is de jeugdige Amerikaanse schrijfster Adora Zvitak (20). In haar speech zal zij de Mipim-gangers uitdagen om oplossingen te vinden voor de steden van morgen die voldoen aan de wensen en verlangens van de jonge generatie. Zij zal vooral de sterke gemeenschapszin benadrukken van de huidige generatie en de vloer aanvegen met het clichébeeld dat ‘het bij haar leeftijdgenoten alleen maar draait ‘om ik, ik en nog eens ik’. Zij willen volgens haar in duurzame, slimme steden leven die op meer menselijke maat zijn toegesneden. Aansluitend op 13 maart zal de jeugdige Amerikaanse om 15 uur het Thinkers & Leaders panel modereren met onder andere Alexander James, directeur van C40 Cities, een netwerk van 90 metropolen.

Verder zal er dit jaar extra veel aandacht worden geschonken aan de hotelsector en toerisme. Want een meer verbonden en verstedelijkte wereld betekent dat toerisme een ongekende groei doormaakt. Innovatie in de hotelsector staat centraal tijdens een forumdiscussie ‘Hotels with an urban view: room for innovation’op donderdag 15 maart om 10 uur.

Nederlandse bedrijven

Vaspart verwacht op de 29ste editie van Mipim  24.500 bezoekers, waaronder 5.300 beleggers en vastgoedfinanciers te kunnen begroeten. Meer dan 200 Nederlandse vastgoedondernemingen hadden zich begin februari al opgegeven voor deelname, een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De Mipim-directeur verwacht dat de beurs volgende maand in ‘opperbeste’ stemming gaat verlopen, want ‘vrijwel alle vastgoedmarkten in Europa liggen er mooi bij.’ Volgens zitten hem zitten we dan ook voorlopig nog niet op de piek. ‘Maar de vraag waar we precies zitten in de Europese vastgoedcyclus kan men mij beter stellen na afloop van de beurs.  Mipim is daarvoor de beste graadmeter.’

Reageer op dit artikel