nieuws

ParkBee haalt 5 miljoen euro groeigeld op

Data en technologie

ParkBee haalt 5 miljoen euro groeigeld op
ParkBee-garage Foto: Jorrit Lousberg

ParkBee krijgt vijf miljoen euro groeigeld van de Duitse investeringsmaatschappij Statkraft Ventures en de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Eind 2016 haalde de start-up in een eerdere financieringsronde al 1,6 miljoen euro van investeerders op. ParkBee biedt de ruim 2,5 miljoen gebruikers van de parkeerapps Parkmobile en Park-line leegstaande parkeerplaatsen bij kantoorgebouwen, appartementencomplexen en andere vastgoedlocaties. Automobilisten kunnen met deze parkeerapps de slagboom van een ParkBee-locatie openen en via diezelfde app afrekenen.

Met het geld wil ParkBee de dienstverlening in Nederland uitbreiden, meer locaties openen en op de parkeerlocaties extra diensten als laadpalen en deelfietsen aanbieden. De kapitaalinjectie wordt daarnaast gebruikt om verder uit te breiden in het Verenigd Koninkrijk, waar ParkBee sinds 2017 actief is op twintig locaties.

ParkBee biedt niet alleen een oplossing voor de speurende automobilist, maar is ook interessant voor bedrijven die met een overschot aan parkeerplaatsen zitten. Uit cijfers blijkt dat twintig onbenutte parkeerplaatsen die door ParkBee geëxploiteerd worden de eigenaar jaarlijks 50.000 euro opleveren. Die omzet kan nog veel verder oplopen: een van de succesvolle ParkBee-locaties in Den Haag heeft in de twee jaar dat de locatie actief is al meer dan 500.000 euro opgebracht voor de eigenaar. Een nieuwe locatie in Amsterdam zette in de eerste drie maanden al 50.000 euro om.

ParkBee biedt onder andere parkeerplaatsen aan in de parkeergarage van de Amsterdamse Mondriaantoren. ‘ParkBee zorgt ervoor dat wij de leegstand in onze garage kunnen optimaliseren, eigenlijk zonder dat wij er omkijken naar hebben en op een flexibele wijze ingevuld, dat is pas meerwaarde’, zegt Pim Constandse van First Sponsor Group, de eigenaar van de Mondriaantoren.

ParkBee is in 2013 opgericht door Jian Jiang en Tom Buchmann, Wouter de Bruijne werd in 2015 mede-eigenaar. ParkBee beschikt in Nederland over meer dan zestig locaties.

ParkBee won eind 2017 de door vastgoedadviseur JLL uitgereikte Groene Baksteen. Het bedrijf werd bij zijn ontwikkeling geadviseerd door de huidige JLL-directeur Pieter Hendrikse, die op dat moment tussen twee banen in zat. Een vastgoedpartijen die parkeerplaatsen via ParkBee verhuurt is bijvoorbeeld Hanzevast, ook vastgoedadviseur CBRE werkt met de parkeerstart-up samen.

Reageer op dit artikel