nieuws

RICS: kunstmatige intelligentie krijgt enorme impact

Data en technologie

RICS: kunstmatige intelligentie krijgt enorme impact
Zalmhaventoren vanaf Veerhaven Rotterdam

Kunstmatige intelligentie krijgt een enorme impact op de gebouwde omgeving en vooral op Facility Management.

Dat blijkt uit het recente publicatie Artificial Intelligence in the Built Environment Insight Paper, uitgebracht door RICS in samenwerking met de adviesgroep Artificial Intelligence in Facilities Management. Vastgoedprofessionals moeten die ontwikkeling goed begrijpen en omarmen. Doen zij dat niet, dan lopen zij het risico overbodig te worden.

Het onderzoek beschrijft hoe AI een omwenteling in het vastgoed kan veroorzaken door slimme, efficiënte gebouwen te realiseren vanaf de tekentafel tot aan de bouw. Het benadrukt hoe de sector de laatste AI-toepassingen en ontwikkelingen zoals drones en BIM (Building Information Modelling) kan inzetten om effectiever te plannen en te werken en daarbij de kwaliteit te verbeteren van gebouwen en de gebouwde omgeving.

Volgens het rapport kan artificial intelligence (AI) de gebouwde omgeving en met name het Facility Management transformeren omdat veel werkzaamheden technologie gedreven worden. Daarom is het voor vastgoedprofessionals van belang te begrijpen welke impact AI heeft op hun positie.

Facility Management zal door AI veranderen vanwege het arbeidsintensieve en herhalende karakter van veel werkzaamheden. Hierdoor is deze sector een ideale omgeving om werkzaamheden die door mensen worden verricht te automatiseren. Het rapport weegt de voors en tegens af en adviseert hoe met alle veranderingen om te gaan.

Paul Bagust, RICS Global Property Standards Director, meent dat de sector met name op strategisch niveau kan profiteren van AI. ‘Veel werkzaamheden kunnen veiliger, sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Dit kan het niveau van dienstverlening verhogen en de marges vergroten.’

AI biedt de mensen die in de sector werken veel kansen. Alle ondernemingen, of ze nu klein zijn of groot, moeten er nu bij stil staan hoe deze nieuwe disruptieve technologie hun rol, de Facility Managementsector en de gebouwde omgeving kan transformeren. Doen ze dat niet, dan zullen ze snel overbodig worden.

Reageer op dit artikel