nieuws

Gebruikers kritischer over vastgoedsoftware

Data en technologie

Gebruikers kritischer over vastgoedsoftware
Geen internet.

De gebruikers van softwaresystemen voor vastgoed en facilitymanagement worden steeds kritischer. ‘Er lijkt iets te broeien.’ 

Dat zegt Fred Kloet, directeur Smart WorkPlace en lid van de Expertgroep Technologie van Facility Management Nederland. Hij komt tot deze conclusie na analyse van 149 gebruikerservaringen op de site van Bouwstenen voor sociaal. Tot nog toe weten de softwareleveranciers hun klanten met service tevreden te houden. Zij zullen echter rekening moeten houden met een groeiende groep van gebruikers die scherper letten op de prijs-kwaliteitverhouding, aldus Kloet.

Veel respondenten geven aan behoefte te hebben aan modernisering. Ze zullen niet direct van leverancier veranderen, maar toch zegt 9 procent op zoek te zijn naar een nieuw systeem en nog eens 11 procent  antwoordt ‘misschien’.  Van de systeem die positief scoren (een acht of hoger) wordt vooral het gebruiksgemak, service, flexibiliteit en eenvoudige koppeling met andere systemen genoemd.

Kloet:  ‘Al langere tijd zet de softwarebranche in op een goede service als tegenhanger voor eventuele ontevredenheid over de systemen. Dat blijkt te werken. Slechts 10 beoordelingen scoren lager dan een zes voor service.’

Na jaren waarin gebruikers door beperkte financiële middelen gedwongen werden met het bestaande systeem verder te werken, lijkt er volgens Fred Kloet weer beweging in de softwaremarkt te komen. Opvallend is wel dat systemen die langer dan vijf jaar in gebruik zijn, beter worden beoordeeld dan de systemen die korter dan twee jaar in gebruik zijn.

De beoordelingen van de gebruikers van de systemen zijn te vinden op de website van Bouwstenen en is onderwerp van gesprek op de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 30 november 2017. Bouwstenen brengt die dag ook een publicatie over dit onderwerp uit.

Reageer op dit artikel