blog

Werknemers willen wifi

Data en technologie

Werknemers willen wifi

In Het Financieele Dagblad vielen mij onlangs twee artikelen op. Een over het slechte mobiele bereik binnen nieuwe kantoorgebouwen, het ander over een keurmerk voor internetkwaliteit in kantoorgebouwen genaamd WiredScore.

Dat laatste bericht stond ook in de Vastgoedmarkt-nieuwsbrief. Ik ben het ermee eens dat dit punt op de agenda moet, vooral nu gebruikers steeds hogere eisen stellen aan connectiviteit. Hierin zie ik een belangrijke rol voor de vastgoedbeheerder.

Het artikel in het FD suggereert dat mobiel bereik bij huurders als een gegeven wordt gezien. Uit het recente Savills-onderzoek ‘What Workers Want’, waarbij 11.000 werknemers uit elf belangrijke Europese kantorenmarkten werden gevraagd naar wat werknemers belangrijk vinden aan hun werkplek, blijkt anders.

Connectiviteit in top-10 klachten

Van de respondenten vindt 83 procent de kwaliteit van wifi, en tachtig procent de kwaliteit van het mobiele bereik zeer belangrijk. IT-infrastructuur werd dus zeer belangrijk gevonden, maar kwam tegelijkertijd ook voor in de top tien zaken waarover werknemers klagen. Het serviceniveau komt dus niet overeen met de wensen van gebruikers omtrent connectiviteit.

Van nice to have naar must have

Deze resultaten hebben grote implicaties. Waar voorheen een verstoring van de internetvoorziening van een kantoor ‘slechts’ betekende dat werknemers niet in staat waren om e-mails te verzenden, betekent de verschuiving naar cloud-applicaties dat uitvaltijd er nu toe leidt dat je geen toegang hebt tot je bestanden, waardoor zelfs basistaken niet kunnen worden uitgevoerd. Evenzo, aangezien bedrijven in toenemende mate puur via mobiel werken en nauwelijks meer gebruik maken van vaste lijnen, is een goed bereik op kantoor nu een noodzaak in plaats van een luxe.

Blijf verbonden

De behoefte aan sterke wifi en mobiel bereik zal alleen maar toenemen. Verhuurders die de digitale infrastructuur van hun vastgoed willen optimaliseren moeten echter meer doen dan alleen slimme apparaten en apps in hun gebouwen integreren. Minder dan de helft van de respondenten gaf aan dat ze hun kantoor-apps nuttig vonden. Een echt slim gebouw is een gebouw dat technologie gebruikt om op de meest effectieve, efficiënte manier in de behoeften van huurders te voorzien.

Wat Huurders willen, Savills 2019

Naarmate de strijd om talent toeneemt profileren bedrijven zich steeds meer met hun vastgoed. Huurders, en daarmee verhuurders, zullen deze punten daarom moeten verbeteren om, met behulp van een aantrekkelijke werkomgeving, talent aan te trekken en te behouden.

Over de auteur:
Abe Jongbloed is hoofd van de propertymanagement-afdeling van Savills in Nederland en adviseert onder andere beleggers als Union Investment, Real I.S., DWS en Marathon Asset Management over het beheer van hun vastgoedportefeuille.

Foto's

Reageer op dit artikel