blog

Slim, slimmer, slimst!

Data en technologie

Slim, slimmer, slimst!
Erik Wiegerinck

In 1899 nam Charles Duel ontslag als directeur van het Octrooibureau in de VS omdat ‘alles dat uitgevonden kan worden, al uitgevonden is ’. Zelden sloeg iemand de plank zo mis in zijn toekomstvoorspellingen, al is met de wijsheid achteraf natuurlijk alles te voorspellen. Lange tijd leek de digitale revolutie ook volledig aan de vastgoedsector […]

In 1899 nam Charles Duel ontslag als directeur van het Octrooibureau in de VS omdat ‘alles dat uitgevonden kan worden, al uitgevonden is ’. Zelden sloeg iemand de plank zo mis in zijn toekomstvoorspellingen, al is met de wijsheid achteraf natuurlijk alles te voorspellen.

Lange tijd leek de digitale revolutie ook volledig aan de vastgoedsector voorbij te gaan. Maar de knop is om. En hoe!  Aartsrivalen Mipim en Expo Real proberen elkaar nu zelfs te overtroeven met wereldwijde proptech competities. Beursorganisator Reed Mipim doet dit ongetwijfeld het handigst en koppelt de vorig jaar gelanceerde Mipim Startup Competitie aan de promotie van de Mipim Proptech Summit (11 oktober New York), Mipim UK, (18-19 oktober Londen) en Mipim Asia (28-29 november Hong Kong). De negen finalisten treffen elkaar op 14 maart 2018 tijdens de Mipim in Cannes.

Als antwoord werpt beursorganisator Messe München voor  de Expo Real 2017, 4 tot en met 6 oktober, het Real Estate Innovation Network (REIN) in de strijd. Uit 700 zogenoemde proptech bedrijven uit de hele wereld zijn de 25 beste IT-oplossingen geselecteerd om gepresenteerd te worden in München.

Op alle grote vastgoedbijeenkomst vliegt de ‘tech’ je tegenwoordig om de oren. Dat gold ook voor de eerder deze maand in Londen gehouden  jaarcongressen van EPRA, de Europese branche-organisatie van beursgenoteerd vastgoed, en van het internationale vastgoed professionalsnetwerk CoreNet EMEA.

De bijdragen van prof William Wheaton van het Centre for Real Estate van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), en Salim Ismail, directeur en oprichter van het management instituut Singularity University deden mij denken aan het verhaal dat futuroloog Ray Kurzweil vorig jaar in Parijs afstak tijdens het EPRA-congres. De bevlogen Google-directeur Engineering noemde de stad toen ‘een uitvinding van duizenden jaren geleden’ die nu snel door de tand des tijds achterhaald zal worden. Dankzij de nieuwe  technologie  doet het er immers niet meer toe, waar je straks woont of werkt.

‘Verkoop je dure vastgoed in de stad en koop goedkoop buiten de stad’, luidde  het advies dat Wheaton gaf aan zijn EPRA-gehoor. Volgens mij valt die uitspraak in dezelfde categorie als die van de eerder genoemde Amerikaanse octrooimeneer: lulkoek dus. Steeds meer mensen willen juist dolgraag op een kluitje zitten in de stad. Mensen zijn sociale wezens, die elkaar willen zien, besnuffelen, en zich eenzaam voelen zonder fysiek contact. Die behoefte zal niet kleiner maar groter worden in een volledig door technologie gedreven wereld. Het verklaart voor een deel ook de immense populariteit van de stad.

De technologische veranderingen zullen alleen maar sneller en sneller gaan door de groeiende relevantie van de Wet van Moore, niet meer slechts van toepassing op de ontwikkeling van het computergeheugen, maar ook op biotechnologie, kunstmatige intelligentie, zonne-energie en nanotechnologie zoals Ismail overtuigend betoogde in Londen. De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt, tegen steeds lagere kosten en dat zorgt voor exponentiële groei.

Tegelijkertijd kost het nog altijd jaren om gebouwen en vaak zelfs decennia om gebieden te ontwikkelen. Meer dan ooit streven vastgoedbeleggers daarom met behulp van technologie naar voorspelbare inkomsten van ‘toekomstbestendige’ gebouwen. Maar door diezelfde digitale revolutie met al zijn disruptieve gevolgen voor tal van sectoren laat de toekomst zich steeds lastiger voorspellen. Dat is de geweldige paradox.

Reageer op dit artikel