blog

Zien, begrijpen, keuzes maken

Data en technologie

Zien, begrijpen, keuzes maken
Erik Verwey

Hele bedrijfstakken en businessmodellen veranderen door het gebruik van data. De mate waarin je aansluiting houdt in een snel veranderende markt hangt steeds meer af van je kennis en vaardigheden om waarde uit data te halen. Alleen dan ben je in staat betere beslissingen te nemen. En dan niet alleen op basis van je eigen […]

Hele bedrijfstakken en businessmodellen veranderen door het gebruik van data. De mate waarin je aansluiting houdt in een snel veranderende markt hangt steeds meer af van je kennis en vaardigheden om waarde uit data te halen. Alleen dan ben je in staat betere beslissingen te nemen. En dan niet alleen op basis van je eigen data. Ik ben van mening dat data nog veel waardevoller worden als je ze deelt. Dan zie je het grotere geheel, neemt je inzicht en begrip toe en kan je nog beter onderbouwde keuzes maken.

Al die data worden opgeslagen in zogenaamde datacenters. Hierdoor spelen deze gebouwen die computersystemen huisvesten een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Zonder online services komen veel processen stil te staan.

De markt voor datacenters groeit dan ook explosief en daar raakt het de vastgoedmarkt. In Nederland staan inmiddels meer dan 200 (grotere) datacenters met een oppervlakte van een half miljoen vierkante meter, gebouwen waar computersystemen data opslaan en verwerken. Ik verwacht dat die vraag zich blijft ontwikkelen door de toenemende vraag naar opslag in de cloud, audio- en video streaming, online winkelen en het gebruik van smart devices.

Ook binnen het vastgoedmanagement zetten we stappen om gezamenlijk data te verzamelen, aan te vullen met open bronnen, te analyseren en terug te koppelen. Dinsdag 13 juni jl. – toevallig ook de Nationale Datacenter Dag 2017 – is het formele besluit genomen een VGM NL database te realiseren met als doel  strategische, technische en operationele managementinformatie beschikbaar stellen voor verschillende lagen in de beheerorganisaties. Dit om de eigen processen te verbeteren en de adviezen naar opdrachtgevers te onderbouwen. Afgesproken is onze data op te slaan in een in Nederland gevestigd datacenter.

Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe inzichten en wellicht zelfs voorspellingen die we kunnen gaan doen op basis van de data die beschikbaar komt, uiteraard altijd geïnterpreteerd met vakkennis van onze leden en geplaatst in de context.

Eric Verwey

Voorzitter VGM NL

Reageer op dit artikel