Moederbedrijf Mediamarkt vraagt miljardensteun Duitse overheid

Moederbedrijf Mediamarkt vraagt miljardensteun Duitse overheid

Het moederbedrijf van Mediamarkt voert gesprekken over ongeveer 2 miljard euro overheidssteun nu een groot deel van zijn winkels dicht is door de uitbraak van corona.

Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op gezag van mensen die bekend zijn met de situatie. De aandelen in Ceconomy, het moederbedrijf van Mediamarkt, daalden 9,2 procent. Het bedrijf onderhandelt met de Duitse staatsbank KfW Development Bank en zijn commerciële geldschieters over een financieringspakket.

Volgens één scenario zou KfW ongeveer 80 procent of meer van de leningen kunnen verstrekken, terwijl commerciële banken de rest zouden moeten dragen als onderdeel van het speciale programma van de staatsbank. Ceconomy hoeft misschien maar een deel van de kredietlijn aan te boren.

Kosten verlagen

'We nemen alle maatregelen die nodig zijn om ons bedrijf te beschermen en de ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19 te verzachten', zei Ceconomy in een verklaring. Aangezien het niet duidelijk is wanneer het bedrijf mogelijk zijn winkels kan heropenen, 'hebben we besloten om aanvullend KfW-financiering aan te vragen', de kosten te verlagen en andere wijzigingen aan te brengen, aldus het bedrijf. Een woordvoerder van KfW weigerde commentaar te geven aan Bloomberg.

De virusuitbraak leidde tot de sluiting van winkels van Ceconomy in heel Europa, waaronder in Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. Het bedrijf moest zijn bijeenkomst voor investeerders uitstellen tot 26 maart, waar ceo Bernhard Duettmann van plan was zijn strategie te presenteren. De retailer staat onder druk van online rivalen zoals Amazon.

Kleinere winkels

Mediamarkt zat al in de hoek waar de klappen vallen. In december kondigde Media Saturn Holding, het onderdeel van Ceconomy waar Mediamarkt onder valt, dat winkels van de keten kleiner moeten. ‘We hebben alle duizend winkels geanalyseerd. We weten dat ideale grootte meestal tussen 1.700 en 1.800 m2 ligt’, zei Ferran Reverter, de topman van Media Saturn Holding. ‘In Duitsland hebben we gemiddeld ongeveer 3.000 m2. Dat zal niet zeker zo blijven’, aldus Reverter destijds.

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.