nieuws

Ruim 21.000 bezoekers Forum Groningen

Beleggingen

Ruim 21.000 bezoekers Forum Groningen

 In de eerste 24 uur dat het nieuwe megacultuurhuis in het centrum van Groningen, Forum Groningen, was geopend zijn er ruim 21.000 bezoekers geweest.

De bouw ervan duurde ruim acht jaar en kostte ruim 100 miljoen euro. De kosten waren aanvankelijk geraamd op 70 miljoen euro. Het cultuurcentrum werd vrijdag geopend. Om de stad te belonen voor het lange wachten, was het daarna meteen 24 uur achtereen open.

Directeur Dirk Nijdam meldde zaterdag dat er tot diep in de nacht en zaterdag overdag lange rijen stonden van mensen die soms urenlang stonden te wachten tot ze naar binnen mochten. ‘We hadden natuurlijk gehoopt dat er veel mensen zouden komen in het openingsweekend, maar dat het er zovelen zouden zijn, hadden we nooit gedacht. We zijn werkelijk overrompeld door het bezoek en de enorme hoeveelheid positieve reacties.’

Aardbevingsperikelen

Dat de bouw acht jaar duurde komt mede door aardbevingsperikelen. ‘Het meest scheve maar tegelijkertijd ook het meest veilige en aardbevingsbestendige gebouw van de stad’, omschreef Nijdam het markante gebouw achter de Grote Markt al eerder.

Het grotendeels vrij toegankelijke Forum omvat 34.000 m2 en biedt onder andere onderdak aan twee expositiezalen, museum Storyworld, de VVV, tientallen werk- en studieplekken en een bibliotheek. Op de tiende verdieping, en op een hoogte van 45 meter, bevindt zich het hoogste openbare dakterras van de stad. Onder het Forum is een parkeergarage met een capaciteit voor 390 auto’s en in de kelder kunnen 1500 fietsen gestald worden. Men verwacht 1,6 miljoen bezoekers per jaar te ontvangen.

Reageer op dit artikel