nieuws

Exploitatieplicht Hudson’s Bay: Kroonenberg wint, CBRE GI verliest

Beleggingen

Exploitatieplicht Hudson’s Bay: Kroonenberg wint, CBRE GI verliest
Vrouwe Justitia

Rechtszaken tegen sluiting van filialen van Hudson’s Bay hebben verschillende resultaten. Kroonenberg Groep won, CBRE Global Investors verloor.

Het gerechtshof Amsterdam stelde Hudson’s Bay verplicht om winkels in Amsterdam en Breda na 1 januari open te houden, zoals verhuurder Kroonenberg Groep had geëist. De uitspraak werd vrijdag gepubliceerd. De warenhuisketen, die uit Nederland weg wil, kan niet zomaar onder zijn langdurige huurovereenkomsten uit.

Daarentegen mag Hudson’s Bay 1 januari 2020 zijn winkels sluiten aan de Grote Marktstraat in Den Haag en de Grote Staat in Maastricht. De rechtbank Den Haag kwam tot dat oordeel in een kort geding zaak aangespannen door CBRE Global Investors, zo blijkt uit een maandag gepubliceerde uitspraak.

Belang andere winkeliers

In de rechtszaak over de Kalverpassage en de Barones oordeelde het Amsterdam hof dat de verhuurder en de andere winkeliers in de panden groot belang hebben bij het open houden van de winkels van Hudson’s Bay. De rechters rekenen het Hudson’s Bay ook aan dat de keten geen overleg heeft gevoerd met Kroonenberg. De winkels zouden in ieder geval tot 31 augustus 2022 respectievelijk 2021 in bedrijf moeten blijven.

Steun sociaal plan intrekken

De rechtbank Den Haag vraagt zich af hoeveel erger het voor CBRE Global Investors is als Hudson’s Bay al eerder weg gaat uit Den Haag en Maastricht. CBRE GI heeft ‘onvoldoende duidelijk kunnen maken (…) welke de extra schade is die zij zal lijden als gevolg van een eerdere staking van de exploitatie per 1 januari 2020 in plaats van per medio 2022.’

Wel is het door exploiteren van de winkels riskant voor werknemers die hun banen verliezen, overwoog de rechter. Het moederbedrijf zou in dat scenario zijn financiële steun voor het sociaal plan kunnen intrekken, met een faillissement van Hudson’s Bay Company als gevolg.

Duidelijke exploitatieverplichting

De exploitatieverplichting is weliswaar in overduidelijke bewoordingen opgenomen in de huurovereenkomsten tussen Hudson’s Bay en CBRE Global Investors. Maar dat betekent niet dat er geen enkele ruimte voor correctie kan zijn, aldus de Haagse rechter.

Reageer op dit artikel