nieuws

In vijf jaar tijd bijna een derde minder speelgoedwinkels

Beleggingen

Sinterklaas kan voor zijn inkopen voor de naderende pakjesavond bij steeds minder echte speelgoedwinkels terecht, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

In vijf jaar tijd bijna een derde minder speelgoedwinkels

Het aantal daalde van bijna 1200 in 2015 tot zo’n 800 op dit moment. Deze afname was overal in het land te zien, maar het meest in Zeeland. Het aantal fysieke speelgoedwinkels per 100.000 inwoners halveerde hier naar 5, als je de bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ernaast legt.

Het faillissement van Intertoys, eerder dit jaar zorgde voor een forse afkalving. Wel maakte de keten in afgeslankte vorm een doorstart.

In Overijssel staan relatief de meeste speelgoedwinkels in de winkelstraat, namelijk 6 per 100.000 inwoners. Alle andere provincies zitten op of net onder het Nederlands gemiddelde van 5.

Online speelgoedwinkels

Het aantal online-speelgoedwinkels maakte juist een snelle groei door, van bijna 700 in 2015 tot 1300 dit jaar. Een derde hiervan is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. Maar relatief gezien zijn de meeste online-speelgoedwinkels te vinden in Flevoland, waar er 12 zijn per 100.000 inwoners. Daarna volgen Drenthe, Friesland en Groningen met elk 10.

Reageer op dit artikel