nieuws

Tweede beursnotering voor Aedifica: 5 vragen aan Stefaan Gielens

Beleggingen

Tweede beursnotering voor Aedifica: 5 vragen aan Stefaan Gielens
Stefaan Gielens, ceo van Aedifica

De Belgische zorgvastgoedbelegger Aedifica heeft vanaf vandaag behalve in Brussel ook in Amsterdam een beursnotering, hoofdzakelijk ter bevestiging van haar commitment aan de Nederlandse markt, stelt CEO Stefaan Gielens.

Waarom is een tweede beursnotering belangrijk voor Aedifica?
‘Doorgaans pleegt men een beursintroductie te doen om meer liquiditeit op te halen. Voor ons is het hoofdzakelijk te doen om visibiliteit. Wij zijn voor de lange termijn aanwezig op de Nederlandse zorgmarkt en hebben een hele duidelijke visie. De toetreding van buitenlandse beursgenoteerde partijen op deze markt ligt redelijk gevoelig. Daar wordt met de nodige achterdocht tegenaan gekeken omdat al snel het beeld opdoemt van Wall Street sharks. Onze notering in Amsterdam bevestigt ons commitment aan Nederland.’

Jullie zijn ook in Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk actief. Waarom niet daar gekozen voor een tweede notering?
‘Nederland verschilt ook wel een beetje van die andere thuismarkten. Anders dan in die landen is zorgvastgoed in Nederland nu nog voor 95 procent in handen van non-profit organisaties. Beeldvorming over nieuwe stappen is hier nog belangrijker. Daarnaast is er een ook hele praktische reden om voor Nederland te kiezen omdat de beurzen van Brussel en Amsterdam op hetzelfde platform werken.’

Investeren in zorgvastgoed is booming. Wat maakt deze markt zo aantrekkelijk?
‘Europa vergrijst in rap tempo. In 2050 is 1 op de 5 inwoners 65+, 1 op de 10 zelfs 80+. Dat gaat gepaard met specifieke woonbehoeften. Daarnaast zie je ook dat zorgondernemers op een andere manier met die uitdaging omgaan. Ze kiezen nu vaker voor een asset light strategie waarbij er minder stenen op de balans staan en er voor een focus op de kernactiviteit -het verlenen van zorg- wordt gekozen. Ook overheden maken momenteel keuzes waarbij de financiering zich focust op de zwaarste zorg’

Wat is uw eigen ambitie in deze markt?
Wij willen een marktreferent zijn in Europees zorgvastgoed. We stappen samen met andere partijen in het zorgveld inde boot waarbij onze investering upfront is. Je steekt ergens misschien 20 miljoen euro in, maar daar staat een huur van 20 tot 25 jaar tegenover. Dat brengt een risico met zich mee en daarom is het ook belangrijk dat je in je thuislanden weet wat er speelt in de markt en bij de stakeholders.’

Wat heeft uw voorkeur, nieuwbouw of transformatie?
‘Wij doen graag nieuwe ontwikkelingen, maar tegelijkertijd is er ook veel ruimte voor transformatie. Zeker in de Nederlandse markt. Er staan hier nog veel verzorgingstehuizen leeg waar nu een nieuwe bestemming voor wordt gezocht. Dat is echt een groeimarkt. We hebben een ontwikkelpijplijn van 400 miljoen euro. Daar zitten greenfields bij maar ook bestaande complexen die we willen transformeren. Het gaat erom dat wij voor de eindgebruiker op lange termijn een goede vastgoedpartner zijn.’

Reageer op dit artikel