nieuws

Huurster gedwongen tot Airbnb

Beleggingen

Volgens een huurcontract van een woning in Amsterdam Centrum was de huurster verplicht om haar woning via Airbnb te verhuren.

Huurster gedwongen tot Airbnb

Als de vakantiegangers arriveerden, moest zij haar woning tijdelijk uit. Dit heeft zij dan ook gedaan, zij het met tegenzin. Ze moest de maximale 30 dagen haar woning verhuren. Toen zij haar huurcontract wilde opzeggen, bleek dat niet te mogen. Dat meldt het platform !Woon Amsterdam. ‘We kijken niet snel meer ergens van op als het om verhuur gaat, maar dit is wel een heel aparte bepaling in een huurcontract’, aldus Hans Bakker van !Woon team Centrum, op de website van !Woon.

Huurster was verplicht maximaal aantal dagen via Airbnb te verhuren

Als er Airbnb-gasten waren, mocht zij gebruik maken van de woning van de verhuurder elders in het centrum. Het beheer van de advertentie en de verplichte melding bij de gemeente waren voor rekening van de huurster. De opbrengsten van de vakantieverhuur verdwenen echter in de zak van de verhuurder. Over de dagen dat de woning Airbnb verhuurd is, hoefde geen huur betaald te worden. Van een lage huur was overigens geen sprake, deze lag boven de 1.200 euro per maand.

Huurster mocht huurcontract niet opzeggen

De huurster was verplicht het maximale aantal toegestane dagen te verhuren. Het ging om een tijdelijk huurcontract waar de huurster vanaf wilde. De verhuurder beweerde dat ze dan de volledige twee jaar van het contract moest betalen. Met steun in de rug van !Woon heeft huurster de opzegging doorgezet. Ze is inmiddels verhuisd. Een bijzonder detail: de verhuurder is advocaat. Ook de gemeente Amsterdam was not amused over deze verhuurconstructie. De afdeling handhaving heeft een onderzoek ingesteld.

Reageer op dit artikel