nieuws

Hudson’s Bay Rotterdam verkocht aan Signa en RFR

Beleggingen

Hudson’s Bay Rotterdam verkocht aan Signa en RFR
Hudson's Rotterdam

Signa en RFR hebben de Beursgalerij in Rotterdam gekocht van Allianz.

Dat gebeurde in een combinatie-deal met de Opernplatz 2 in Frankfurt. Signa en RFR hebben ieder de helft geïnvesteerd en betaalden 100 miljoen euro.

Signa was naar het schijnt vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling op Opernplatz 2, waar eindelijk toestemming is gekomen voor een grote kantoor- en retailherontwikkeling. Het project ligt gevoelig, omdat het tegenover het historische operagebouw van de stad ligt. Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf zou ook 100 miljoen hebben betaald voor OpernPlatz 2.

Allianz wilde beide panden samen verkopen en daarom heeft Signa samen met RFR ook de Beursgalerij van 27.000 m2 gekocht  in het centrum van Rotterdam. Het warenhuis is bijna tien jaar in handen van Allianz. Signa zou hiervoor ongeveer 100 miljoen euro hebben betaald, meldt Property. De Duitse verzekeraar kocht de winkel in 2010 voor  86,25 miljoen volgens het Kadaster. In het persbericht van Signa wordt echter constant gesproken over het kopen van de Beursgalerij, dan zou het gaan om meer vierkante meters dan alleen Hudson’s, circa 24.000 m² winkelopppervlak. Signa koopt de Rotterdamse winkel twee maanden nadat de Canadese retailer Hudson’s Bay Company (HBC) aankondigde dat het zich terugtrekt uit de Nederlandse markt.

Tobias Sauerbier, lid van de raad van bestuur van Signa: ‘Met de acquisitie van de twee objecten op absolute toplocaties in Frankfurt en Rotterdam, diversifiëren we de portfolio van Signa Prime verder met betrekking tot de locaties van haar objecten en hun gebruiksmix. We zijn verheugd dat we twee trofeeën op uitstekende locaties hebben verworven. Met deze overname blijven we onze marktpositie als een toonaangevende Europese vastgoedonderneming uitbreiden.’

Signa en RFR

Signa is het vehikel van vastgoedmiljardair René BenkoHudson’s Bay troefde Signa in 2015 af als koper van Galeria Kaufhof voor ruim 2,8 miljard euro. Nu koopt Signa dus samen met RFR een belangrijk Hudson’s pand. Langzaam maar zeker verovert Signa steeds grotere delen van de warenhuismarkt, nu dus samen met RFR.

RFR is dan weer het bedrijf van Aby Rosen en Michael Fuchs, twee Duitsers. In de afgelopen 25 jaar heeft RFR een portefeuille met onroerend goed in de VS opgebouwd, vooral door te investeren tijdens de recessie. Architectonische iconen, zoals Seagram Building van Mies van der Rohe in New York of het Lever House van Skidmore, Owings & Merrill, worden aangevuld met moderne kantoor- en winkelgebouwen, luxe appartementen en themahotels op toplocaties. De RFR Group heeft een portefeuille 13 miljard dollar aan onroerend goed wereldwijd. RFR Management, met hoofdkantoor in Frankfurt am Main, is verantwoordelijk voor het onroerendgoed- en vermogensbeheer van de gehele Duitse onroerendgoedportefeuille van de RFR-groep.

Cushman & Wakefield en Eastdil Secured adviseerden Allianz in Rotterdam, terwijl de Frankfurt-transactie off-market werd onderhandeld.

Reageer op dit artikel