nieuws

DHG verkoopt 115.000 m2 dc aan Real I.S.

Beleggingen

DHG verkoopt 115.000 m2 dc aan Real I.S.
Smartlog Rotterdam 2.

DHG heeft t 115.000 m² distributiecentra verkocht aan de Duitse vastgoedvermogensbeheerder Real I.S. ten behoeve van twee van haar fondsen.

De verkoopprijs van de Smartlog Rotterdam 2-ontwikkeling bedraagt 142 miljoen euro.

Smartlog Rotterdam 2 maakt deel uit van LogChainTwo dat 315.000 m2 aan op risico ontwikkelde distributiecentra bevat die bij verkoop langjarig zijn verhuurd. De verkoop van de overige 200.000 m2 uit LogChianTwo (met een gewogen gemiddelde looptijd van 12,2 jaar) verwacht DHG in december met een andere internationale belegger af te ronden.

De Smartlog-ontwikkeling die aan Real I.S. is verkocht, bestaat uit vijf panden. De bouw begon in maart 2018. De locatie ligt direct aan de A15 in Rotterdam-Europoort, centraal tussen de Waalhaven en de Maasvlakte.

DHG ontwikkelde hier op risico 76.000 m2 ESFR-gesprinklerde warehouses voor normale (koopmans)goederen en 40.000 m2 aan ADR-warehouses met een CO2 gasblusinstallatie voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Op de daken van de distributiecentra komen zonepanelen te liggen met een vermogen van 11 MWp, goed voor 11.000 huishoudens.

Huurders

Huurders in het Smartlog Rotterdam 2 complex zijn: Estron (51.000 m2), P&O Ferrymasters (17.154 m2), DVR (12.300 m2), A-Bird (17.225 m2) en Yamato (6.188 m2). Eén ADR-warehouse van 12.300 m2 is nog voor verhuur beschikbaar en is met een huurgarantie van DHG verkocht.

De totale huur bedraagt  8,2 miljoen euro per jaar met een erfpacht van  1,6 miljoen euro per jaar. De resterende looptijd van de huurcontracten is 10,7 jaar.

Strategie

Willem Slager, partner en directeur bij DHG: ‘Deze verkoop is geheel in lijn met de strategie van DHG om de op risico ontwikkelde distributiecentra in verhuurde staat vlak na oplevering te verkopen. De markt is bijzonder goed en de aanvangsrendementen zijn nog wéér scherper dan eerder dit jaar. Er is en blijft een te kort aan goed logistiek beleggingsproduct waardoor buitenlandse investeerders bereid zijn hun rendementen steeds verder aan te scherpen om zich een positie te verschaffen in de uitstekende logistieke vastgoedmarkt.’

Axel Schulz, Global Head of Investment Management bij Real I.S.:  ‘Rotterdam is Europa’s toegangspoort tot de wereld. De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol bij het verplaatsen van goederen tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië en Amerika, wat
een van de redenen is waarom de vraag naar logistieke ruimte dicht bij de haven zo sterk is. Met de acquisitie van een gedeelte van de LogchainTwo-portefeuille hebben we vijf aantrekkelijke en moderne logistieke faciliteiten, die allemaal volledig en langlopende verhuurd zijn, kunnen toevoegen aan onze portefeuille.’

LogChain-ontwikkelportefeuille

LogChainTwo is het tweede deel van de LogChain-ontwikkelportefeuille, die DHG op risico ontwikkelt. In totaal bestaat LogChain uit ruim 1 miljoen vierkante meter aan Smartlog-distributiecentra en is groeiende. Na de verkoop van LogChainOne en LogChainTwo van totaal
445.000 m² heeft DHG nog circa 600.000 m² aan Smartlog-distributiecentra op logistieke hotspots in Nederland in ontwikkeling welke allemaal medio 2020 en 2021 worden opgeleverd. Smartlog staat voor smart en logistics en is volgens DHG het snelst groeiende warehouseconcept van Nederland.

Adviseurs

Real I.S. werd geadviseerd door Houthoff (juridisch) en door CBRE . DHG werd geadviseerd door TLF real estate en Loyens & Loeff (juridisch).

Reageer op dit artikel