nieuws

Catella investeert miljarden in energie-positieve woontorens

Beleggingen

Catella investeert miljarden in energie-positieve woontorens

Catella Residential Investment Management (CRIM) ien het Franse bouwbedrijf Elithis uit Dijon zijn een alliantie aangegaan om 100 ‘energie positieve’ woontorens in steden in heel Europa, waaronder Nederland, te realiseren

Het investeringsprogramma ter waarde van 2 miljard euro loopt tot 2030. De betreffende groene woontorens bestaan uit appartementen tegen betaalbare huurprijzen en leveren overtollige stroom terug aan nationale netten.

Oude Bouwfonds

CRIM is de opvolger van het oude Bouwfonds, dat een van de eerste beleggers was die pan-Europees in woningen investeerde via zijn Bouwfonds European Residential Fund, in 2007. CRIM is gelieerd aan Catella Investment Management Benelux (CIMB) dat door voormalige Bouwfonds-bestuurder Voas Brouns samen met Xavier Jongen wordt geleid vanuit Maastricht en Amsterdam. CIMB heeft circa  1 miljard euro aan woningen in beheer, voornamelijk in Nederland en België. CRIM en Elithis beginnen in 2020 de ontwikkeling van de eerste drie woontorens in Dijon, St Etienne en Montevrain en zijn van plan om later volgend jaar nog drie projecten op de Franse markt te lanceren. Andere Europese steden volgen in 2021. Energie-positieve torens zijn gebouwen die meer energie genereren dan huurders verbruiken.

Woningcrisis

Xavier Jongen, Managing Director bij CRIM: ‘Grote Europese steden worden geconfronteerd met een woningcrisis door het gebrek aan betaalbare appartementen. Vooral voor jongeren die in groten getale naar de stedelijke centra komen voor opleiding en werk, voldoet het woningaanbod niet aan de enorme vraag. Wij zijn van mening dat de alliantie tussen Catella en Elithis een blauwdruk biedt voor een mogelijke oplossing van deze crisis, die de sociale cohesie van onze steden aantast, en tegelijkertijd de andere grote uitdaging
van onze tijd aanpakt, de wereldwijde klimaatverandering.’

Elithis is een wereldleider in het ontwerpen en ontwikkelen van energiepositieve gebouwen. Catella is een toonaangevende specialist in onroerend goed beleggingen en fondsbeheer, met activiteiten in 15 landen. De groep beheert activa van ongeveer  17 miljard euro.

Reageer op dit artikel