nieuws

Beleggers bereid om huurstijging te maximeren

Beleggingen

Dat maakte de Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) vrijdag bekend tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag.

Beleggers bereid om huurstijging te maximeren
Frank van Blokland, directeur van IVBN

De beleggers, aangesloten bij IVBN, zijn bereid om de huur maximaal 2,5% (plus inflatie) per jaar, of maximaal 7,5 procent in 5 jaar te laten stijgen. Hiermee doen de beleggers een ultieme handreiking aan gemeenten die de vrije sectorhuur aan banden willen leggen om zo woningen betaalbaar te houden voor de middenklasse. Eén van de maatregelen die al een tijdje boven de markt hangt is de invoering van de noodknop waarmee gemeenten de huur van bestaande woningen mogen maximeren op een percentage van de WOZ-waarde.

Onbespreekbaar

‘Een beperking van de aanvangshuur in het toch al veel te kleine marktsegment is en blijft voor ons onbespreekbaar,’ gaf IVBN-directeur Frank van Blokland aan tijdens de bijeenkomst in Den Haag. Van Blokland benadrukte dat het overgrote deel van de 600.000 huurwoningen in de vrije sector al in de categorie middenhuur valt.

Uiteindelijk zijn er ongeveer 130.000 huurwoningen met een huur van boven de 1.000 euro huur per maand. Verdere regulering voor dit kleine marktsegment zal beleggers wegjagen, aldus Van Blokland, waarmee de bouw van benodigde nieuwbouwwoningen in gevaar komt. ‘Je moet stimuleren, niet reguleren.’

Mocht de noodknop van de baan gaan en gemeenten bereid zijn om hun grondprijzen aan te passen, dan zullen de institutionele beleggers in staat zijn om hun jaarlijkse woningproductie te verdubbelen. ‘Dat gaat van 10.000 naar 20.000 nieuwe huurwoningen per jaar,’ beloofde Blokland.

Noodknop onzeker

Overigens is het nog maar de vraag of de noodknop er gaat komen. Martijn Schut, plaatsvervangend directeur woonbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaf aan dat de serie maatregelen die door het ministerie wordt onderzocht om de woningmarkt weer vlot te trekken ‘bij elkaar opgeteld wel erg veel is’. ‘Het is een zoektocht naar de juiste maatregelen. Je kunt je afvragen welk probleem die noodknop precies oplost,’ liet hij weten.

Bovendien kunnen gemeenten zelf nu al maatregelen nemen. Zo kwam Den Haag met een vergunningverplichting voor middeldure huurwoningen. Gemeenten Utrecht en Delft maakten afspraken met beleggers, ontwikkelaars en bouwers over het middenhuursegment.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam zou nog steeds erg graag een noodknop zien. ‘Het zou fijn zijn als er nu eindelijk een keer duidelijkheid komt over die noodknop,’ zei wethouder Wonen Laurens Ivens (SP). ‘Het idee hangt al sinds begin 2018 boven de markt, en we zitten nu tegen het einde van 2019’.  Toch zei ook Ivens open te staan voor alternatieven.

De wethouder verwelkomde de handreiking van IVBN. ‘Het is een mogelijke oplossing voor mensen die al in een huurhuis wonen, maar niet voor al die mensen die nog géén woning hebben,’ zei Ivens tegen Vastgoedmarkt. De wethouder weersprak het beeld dat beleggers massaal afhaken vanwege de 40-40-20-regel in zijn stad. ‘Er schrijven nog genoeg partijen in op onze tenders,’ zei Ivens. ‘Wel bestaat de zorg dat ontwikkelaars voor sommige projecten geen belegger kunnen vinden. Daarom gaan we de regels aan het einde van het jaar evalueren.’

 

Reageer op dit artikel