nieuws

Agent en leraar kunnen huis dichtbij werk vergeten

Beleggingen

Agent en leraar kunnen huis dichtbij werk vergeten

Wonen nabij werk wordt steeds vaker onbetaalbaar voor mensen met zogeheten sleutelberoepen, zo blijkt uit de jongste kwartaalrapportage van woningmarktvorser Calcasa. 

Door de snel stijgende woningprijzen en de strengere hypotheekregels wordt het kopen van een woning steeds lastiger, zo blijkt uit het onderzoek door Calcasa. De netto rentelasten van een hypotheek liggen al circa vijf jaar stabiel op een niveau rond de 15 procent van het netto huishoudinkomen. De netto-betaalbaarheid is gelijk gebleven, omdat de stijgende woningprijzen worden gecompenseerd door dalende hypotheekrentes en in mindere mate door stijgende inkomens.

Verplicht aflossen

Sinds 2013 geldt echter dat dat nieuwe hypotheken verplicht afgelost moeten worden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Daardoor zijn de uitgaven aan een hypotheek flink gestegen ten opzichte van de periode voor 2013, toen veel woningkopers kozen voor een aflossingsvrije hypotheek. De betaalbaarheidsindex op basis van de annuïteitenhypotheek is de afgelopen twee jaar verslechterd van 29 procent naar 33 procent.

Financierbaarheid lastiger

Hoewel de netto betaalbaarheid door de lage rente redelijk constant blijft, is het door de nieuwe hypotheekregels lastiger om een woning te kopen. Woningkopers kunnen een maximale hypotheek van ongeveer 4,5 keer hun inkomen krijgen. In 2013 was een woning in Nederland voor een eenverdiener met een modaal inkomen al moeilijk financierbaar, aangezien de gemiddelde woningprijs 7 keer een modaal inkomen bedroeg. Inmiddels is deze factor verder opgelopen naar 9 keer een modaal inkomen, omdat sinds 2013 de woningprijzen sneller stijgen dan de inkomens. Omdat in de Randstad de woningprijzen nog harder zijn gestegen, is de financierbaarheid van een woning volgens Calcasa in deze regio voor modale inkomens nog lastiger.

Locatiegebonden beroepen

Dit is vooral vervelend voor locatiegebonden beroepen als leraren, verpleegkundigen, brandweermensen en politieagenten. Het werk van deze beroepsgroepen is sterk locatiegebonden. De inkomens van deze beroepsgroepen liggen, mede afhankelijk van de werkervaring, rond de modale inkomensgrens van 35.500 euro bruto per jaar (CBS, 2019) en vormen volgens Calcasa de belangrijkste drempel voor toegang tot de woningmarkt

Een brandweerman of startende HBO verpleegkundige kan met een bruto inkomen van 25 duizend euro gemiddeld 53 m2 woonoppervlak kopen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk slechts 27, 46, 41 en 27 vierkante meter. Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 1,9 procent bereikbaar voor deze inkomensgroep.

De startende basisschoolleraar en de politieagent kunnen in Amsterdam en omgeving alleen terecht voor een woning van minder dan 50 m2 en in de Randstad, Noord-Brabant, Groningen en Maastricht enkel voor een woning van minder dan 75 m2. Gemiddeld kan met een bruto inkomen van 36 duizend euro een woning van 76 m2 worden gekocht. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk slechts 35, 67, 63 en 43 vierkante meter. Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 8,5 procent bereikbaar voor deze inkomensgroep.

Een leraar in het basisonderwijs en een HBO verpleegkundige met tien jaar werkervaring kunnen in 81 procent van de gemeenten een woning van maximaal 100 m2 kopen. Gemiddeld kan op basis van een bruto inkomen van 47 duizend euro een woning van 91 m2 worden gekocht. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk slechts 44, 81, 76 en 57 vierkante meter. De ervaren leraar en verpleegkundige komen slechts voor 22,1 procent van het totaal aantal koopwoningen in Nederland in aanmerking.

In antwoord op de woningnood onder sleutelberoep zijn er in Amsterdam en Rotterdam al specifieke plannen om meer voor deze doelgroep te bouwen.  Zo heeft Wonam heeft 89 nieuwe vrije sector huurwoningen op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost opgeleverd die  exclusief zijn toegewezen aan mensen in de zorg & welzijnssector. Ook Rotterdam ook met de boodschap dat het meer middenhuur wil gaan realiseren voor hulpverleners die in de Maasstad werken. 

Reageer op dit artikel