nieuws

Woningnood: druk op middelgrote steden loopt op

Beleggingen

De oververhitting van de woningmarkt  in de grote steden in Randstad verplaatst zich naar de middelgrote steden in de regio zoals Haarlem, Zwolle en Eindhoven, zo blijkt uit onderzoek van hypotheekwinkel De Hypotheker.

Woningnood: druk op middelgrote steden loopt op
Haarlem

Volgend De Hypotheker, onderdeel van de Blauwtrust Groep, stijgen de huizenprijzen minder hard dan in de afgelopen periode en heeft de afkoeling van de huizenmarkt zich op landelijk niveau ingezet. Met als resultaat dat het aantal transacties in het derde kwartaal is gestegen en het woningaanbod is toegenomen. In augustus stonden nog 98.194 woningen te koop op Funda. Sindsdien is dit aanbod met 3 procent gestegen naar 100.958 woningen. Het wijst er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt in een aantal regio’s stabiliseert.

Van Amsterdam naar Haarlem

Het tegendeel is het geval in de grote en middelgrote steden. Terwijl in het derde kwartaal het aantal gesloten hypotheken over de gehele linie met 10 procent steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er juist sprake van een sterke daling in veel middelgrote steden in Nederland. Een goed voorbeeld is Haarlem, waarnaar veel Amsterdamse huizenkopers zijn uitgeweken, omdat betaalbare woningen in de hoofdstad steeds schaarser werden. Terwijl in Amsterdam sprake is van een lichte daling van het aantal afgesloten hypotheken (-3,0 procent), is in Haarlem sprake van een zeer sterke afname van het aantal transacties (-30,9 procent).

Ook buiten Randstad

In populaire steden buiten de Randstad is echter ook sprake van een sterke daling, zoals in Groningen (- 11,1 procent), Eindhoven (-20,5 procent), Zwolle (-22,5 procent) of Leeuwarden (-22,8 procent). In andere steden zoals Middelburg (+19,4 procent) en Deventer (+18,9 procent), is de woningmarkt gestabiliseerd of juist aangetrokken. Huizenkopers zoeken verder hun heil in (Vinex)steden als Nieuwegein (+14 procent) en Zoetermeer (+15,5 procent).

‘Alsmaar schaarser’

‘De woningmarkt lijkt zich licht te herstellen, maar dit is nog niet zichtbaar in alle regio’, aldus Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. ‘Vooral in de grote en middelgrote steden stijgen huizenprijzen nog steeds en wordt het woningaanbod alsmaar schaarser. De oplossing ligt in het vergroten van het aanbod, met name in en rond stedelijke gebieden.’

Stikstofprobleem

Hij constateert echter dat nieuwbouwprojecten vanwege de hoge kosten echter moeilijk van de grond komen en dat door het stikstofprobleem het woningtekort zelfs nog verder dreigt op te lopen. ‘We dringen er daarom bij het kabinet op aan op korte termijn met een oplossing voor de woningbouw te komen, omdat de gevolgen hiervan van in de komende twee tot drie jaar blijven doorwerken.’

Reageer op dit artikel