nieuws

Vestia: Noodzaak tot verkoop maatwerkbezit nog groter

Beleggingen

Huurders van de Rotterdamse woningcorporatie Vestia krijgen mogelijk te maken met een extra huurverhoging waarbij de corporatie nog hoopt op een snelle verkoop van bezit om uit de acute financiële zorgen te komen.

Vestia: Noodzaak tot verkoop maatwerkbezit nog groter
Een complex van Vestia aan de Rietgors in Barendrecht.

Tegenover Rijnmond.nl bevestigt een woordvoerder dat de huurders in Rotterdam, Den Haag en Delft te maken krijgen met een mogelijke extra huurverhoging van 0,5 procent in 2021 en 2022 (bovenop de reguliere verhoging) als onderdeel van een aangepast verbeterplan. Ook bevestigt ze geruchten dat Vestia opnieuw heeft aan moeten kloppen bij collega-corporaties om uit de financiële sores te komen. De corporatie komt 180 miljoen euro tekort om afspraken over onder meer het opknappen van bezit na te komen.

Handel in rentederivaten

In 2012 moesten de andere woningcorporaties al massaal bij springen met leningen voor meer dan 2 miljard euro om de Vestia overeind te houden. De corporatie stond op omvallen na de handel in rentederivaten, waarvoor bestuursleden het veld moesten ruimen en adviserende banken schikkingen zijn overeengekomen.

Verkoop maatwerkbezit

Anders dan in 2012 mikt Vestia nu niet op nieuwe leningen, daar de oude schuldenlast al niet op een normale manier kan worden afgelost. In plaats daarvan hoopt de corporatie dat andere woningbouwverenigingen een deel van hun bezit willen kopen. Daarbij heeft Vestia sinds dit voorjaar al haar zogeheten maatwerkbezit in de etalage staan. Het gaat om ongeveer 10.000 woningen in Brielle, Barendrecht, Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp, Westland en het Brabantse Bergeijk. De corporatie wil zich gaan concentreren op haar kernverzorgingsgebied: Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.

Andere corporaties

Hoewel Vestia in een vroeg stadium al heeft aangegeven dat er gesproken wordt met andere lokaal actieve corporaties voor overname van de woningen, lijkt een deal vooralsnog ver weg. Volgens de corporatie is het echter nog te vroeg om te speculeren over het resultaat van de onderhandelingen.

Reageer op dit artikel