nieuws

Savills: Dikke plus in wereldwijde woningbeleggingen

Beleggingen

Institutionele beleggers hebben mondiaal 9 procent meer geïnvesteerd in woningen in het eerste halfjaar van 2019 dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt vastgoedadviseur Savills.

Savills: Dikke plus in wereldwijde woningbeleggingen

In totaal staken institutionele beleggers in de eerste zes maanden van 2019  zo’n 110 miljard dollar in de wereldwijde woningmarkt. Alle andere beleggingscategorieën zagen het investeringsvolume juist dalen. Het investeringsvolume in de wereldwijde woningmarkt is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 56 procent gestegen, waarmee het – na kantoren – op dit moment de op een na grootse beleggingscategorie is.

Verleggen focus

In de zoektocht naar goed beleggingsproduct verleggen (internationale) investeerders volgens Savills  hun focus naar de woningmarkt, waarbij studentenhuisvesting, seniorenwoningen en meergezinswoningen de meest interessante subcategorieën zijn. Meergezinswoningen is met een investeringsvolume van 97 miljard dollar in het eerste halfjaar van 2019 veruit de grootste van de drie. Ondanks internationale onrust, is deze subcategorie 13 procent gegroeid in vergelijking met het eerste halfjaar van 2018. In 2018 bereikte de subcategorie een record investeringsvolume van meer dan 210 miljard dollar, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2017. Dit betekent volgens Savills dat 2019 op schema ligt om wederom een recordjaar te worden.

Studentenhuisvesting

Wereldwijd werd er in 2018 voor 17,4 miljard dollar geïnvesteerd in studentenhuisvesting, iets minder dan in 2017 maar wel het derde jaar op rij waarin het de 16 miljard overstijgt. In de VS en het Verenigd Koninkrijk is deze beleggingscategorie het meest volwassen. Deze landen zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 63 procent  en 23 procent van het wereldwijde totale investeringsvolume in studenthuisvesting in 2018, terwijl West-Europa goed was voor 12 procent.

Seniorenwoningen

Het investeringsvolume in seniorenwoningen in 2018 naderde 15 miljard dollar; een daling van 17 procent ten opzichte van 2017. Echter, de interesse in seniorenwoningen blijft volgens Savills gedurende de eerste helft van dit jaar hoog. Met een investeringsvolume van 7,6 miljard dollar is het met 2 procent licht gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van  2018.

Grensoverschrijdende investeringen

Slechts een aantal grensoverschrijdende investeerders zijn actief in de relatief nieuwe beleggingscategorieën studentenhuisvesting en seniorenwoningen. Tussen 2013 en 2018 was de top 5 goed voor 59 procent (studenthuisvesting) en 37 procent (seniorenwoningen) van het totale grensoverschrijdende investeringsvolume, vergeleken met 26 procent  in de categorie meergezinswoningen waar veel meer spelers actief zijn. Op Europees niveau is het Duitse Vonovia en het Zweedse Heimstaden actief in andere Europese markten, zoals respectievelijk Oostenrijk en Nederland.

Reageer op dit artikel