nieuws

Recron-voorzitter: Sanering vakantieparken werkt niet

Beleggingen

De grootschalige sanering van vakantieparken op de Veluwe werk niet stelt Cees Slager, voorzitter van brancheorganisatie Recron in een interview met dagblad de Stentor. 

Recron-voorzitter: Sanering vakantieparken werkt niet

In het interview verhaalt Slager, die tot vier jaar geleden de leiding gaf aan de vakantieparken van Molecaten, over de plannen die 11 Veluwse gemeenten onder de noemer Vitale vakantieparken hebben gelanceerd om af te rekenen met zogeheten ‘pauperparken’. Dit zijn parken die niet of nauwelijks meer worden gebruikt door vakantievierders, maar door meer permanente bewoners die overlast veroorzaken.

Sanering parken

Vitale Vakantieparken gaat uit van een sanering van minimaal 75 van de 500. Deze worden dan teruggegeven aan de natuur. Slager noemt deze werkwijze duur en lastig, omdat er veelal sprake is van allemaal aparte huisjeseigenaren die je allemaal op één lijn moet krijgen. ‘Die eigenaren denken – net als banken trouwens – ook nog eens eerder in termen van ‘30 jaar’ dan ‘iedere 10 jaar’. Die denken dat hun huisjes nog wat waard zijn en ze er nog aan kunnen verdienen.’

Houdini houdgreep

Slager ziet niet direct een totale oplossing, in ieder geval niet voor de sociaal zwakkere mensen die hun heil zoeken op vakantieparken.
‘Dan kun je ontruimen wat je wilt, zij zullen ergens een onderkomen zoeken. Je krijgt een soort waterbedeffect. Die gaan misschien ergens op bootjes wonen of rondreizen in een campertje. Er is continu overleg tussen Recron en de overheid hoe we uit deze Houdini-houdgreep moeten komen. Ik zou zeggen: om te beginnen met PAS, het stikstofprobleem. Zodat Nederland weer huizen kan bouwen.’

Reageer op dit artikel