nieuws

Kinderloze stellen verhuizen vaker

Beleggingen

In de eerste helft van 2019 zijn minder gezinnen met kinderen verhuisd maar wel meer jonge ongehuwd samenwonende stellen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Kinderloze stellen verhuizen vaker

In de eerste helft van 2019 verhuisden vrijwel evenveel mensen als in dezelfde periode een jaar eerder. Nadat er vanaf 2014 elk jaar meer mensen verhuisden, was er in 2018 een daling van 5 procent. In het eerste halfjaar van 2019 lag het aantal verhuisde personen met 864 duizend op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. In 2017 verhuisde in het eerste halfjaar een recordaantal van 912 duizend mensen.

Samenwonende stellen

In het eerste halfjaar verhuisden 6 procent meer jonge ongehuwd samenwonende stellen dan een jaar eerder. In de jaren daarvoor daalde het aantal verhuizers in deze groep, net als bij de gezinnen met kinderen. Bij de gezinnen met kinderen zette de daling in het eerste halfjaar juist door. Tussen 2014 en 2017 wisselden juist relatief veel gezinnen van woning.

Verhuisdrift Amsterdam

Van de vier grote steden zijn in het eerste halfjaar van 2019 alleen in Amsterdam meer jonge gezinnen met kinderen verhuisd, binnen de stad of naar een andere gemeente, dan een jaar eerder. In die stad steeg ook het aantal verhuizende jonge samenwoners zonder kinderen sterker dan in Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Jonge gezinnen

In het driejaarlijkse WoonOnderzoek Nederland (WoON) zei 7 procent van de huishoudens in 2018 dat ze binnen twee jaar beslist wilden verhuizen. Dat is iets lager dan in 2015, toen 8 procent van alle huishoudens een besliste verhuiswens had. Bij de jonge gezinnen (18 tot 35 jaar) met kinderen was deze daling sterker: 11 procent zei dat ze beslist willen verhuizen, in 2015 was dat nog 14 procent.

Reageer op dit artikel