nieuws

‘Bestuur Wework akkoord met reddingsplan’

Beleggingen

‘Bestuur Wework akkoord met reddingsplan’
Een vestiging van flexoffice-aanbieder We Work in New York.

Het bestuur van Wework heeft ingestemd met een reddingsplan door techinvesteerder Softbank. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

De Japanse geldschieter pompt nog eens miljarden in de aanbieder van kantoorwerkruimtes die in de problemen raakte in aanloop naar een uiteindelijk afgeblazen beursgang.  Naar verluidt werd ook gekeken naar een alternatief voorstel van de Amerikaanse bank JP Morgan, maar het plan van Softbank, dat al veel langer bij Wework betrokken is en al voor een derde eigenaar was, kreeg de voorkeur.

Volgens The Wall Street Journal is ook overeenstemming bereikt over het vertrek van de omstreden mede-oprichter en grootaandeelhouder Adam Neumann. Hij vertrekt allerminst met lege handen, want hij zou in totaal 1,7 miljard dollar opstrijken.

Rampzalig

Van de papieren megabeurswaarde van Wework vóór het ingetrokken beursdebuut van de aanbieder van kantoorwerkruimtes is nog maar een fractie over. Analisten rekenden bij de beursgang op een waardering van zo’n 47 miljard dollar. Zakenbank Goldman Sachs waardeerde de verhuurder van kantoorruimtes zelfs op 65 miljard dollar. Nu is Wework hooguit 8 miljard dollar waard volgens een plan dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt na de rampzalig verlopen poging naar de beurs te gaan.

Investeerder van het eerste uur Softbank wil volgens eerdere mediaberichten de schulden ter waarde van 5 miljard dollar financieren. Het reddingspakket omvat ook een kapitaalinjectie van 1,5 miljard dollar en het opkopen van aandelen met een waarde van 3 miljard dollar. De totale omvang van het pakket komt daarmee op 9,5 miljard dollar. Softbank zou daarmee grootaandeelhouder worden. Mede-oprichter Adam Neumann zou moeten vertrekken als voorzitter, na eerder al zijn functie van topman te hebben neergelegd.

Tegenslag in Nederland

In Nederland heeft alleen de Amsterdamse kantorenmarkt een blootstelling aan Wework. De werkplekaanbieder heeft vijf vestigingen: in kantorencomplex Atrium op de Zuidas, aan de Herengracht, aan de Stadhouderskade, aan de Weesperstraat en de Weteringschans.

Bij de verdere uitrol van de formule in Nederland kampt Wework mogelijk met tegenslag. Zo haalt de Duitse vermogensbeheerder Union Investment, niet de eerste de beste partij met wereldwijd 41,4 miljard euro aan vastgoedbeleggingen, mogelijk een streep door een huurovereenkomst in Amsterdam van Wework. De partijen zouden eerder een akkoord hebben bereikt over de huur van complex 5 Keizers. Eigenaar Union Investment wil daar volgens ingewijden vanaf om een lucratiever contract te kunnen sluiten.

Groeibriljant

Tot enkele maanden geleden stond Wework te boek als een groeibriljant. Toen het bedrijf een beursgang najoeg kwamen investeerders er achter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Adam Neumann in opspraak omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan Wework doorverkocht.

Het vanuit New York City opererende Wework omschrijft zichzelf als een internationaal netwerk van werkruimtes waar bedrijven en mensen samen groeien. De onderneming heeft 500 locaties in ruim honderd steden en meer dan 500.000 leden wereldwijd.

Reageer op dit artikel