nieuws

Woningmarkt koelt snel af

Beleggingen

Nog altijd nemen de prijzen voor koopwoningen toe, waar het aantal transacties echter steeds sneller terugloopt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. 

Woningmarkt koelt snel af

Bestaande koopwoningen waren in augustus 5,7 procent duurder dan in augustus 2018. Dat is de laagste prijsstijging in bijna 3 jaar.

Prijs op recordhoogte

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In augustus 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in augustus 39,5 procent hoger.

Minder verkopen

Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 19 583 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 6 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2019 zijn 140 559 woningen verkocht. Dat is ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Reageer op dit artikel