nieuws

‘Stel limiet aan verhuur woningen door beleggers’

Beleggingen

Tweederde (65 procent) van de Nederlanders vindt dat de overheid het aantal huizen dat beleggers mogen verhuren en verkopen moet beperken, zo blijkt uit onderzoek  in opdracht van hypotheekadviseur Viisi. 

‘Stel limiet aan verhuur woningen door beleggers’
Tom van der Lubbe van Viisi

Viisi liet PanelWizard onderzoek uitvoeren onder 1.030 Nederlanders. Maar liefst vier op de vijf ondervraagden (81 procent) zeggen dat de overheid ervoor moet zorgen dat er meer huur- en koophuizen worden gebouwd. Ook is driekwart van de ondervraagden voorstander van het kopiëren van het Berlijnse huurbeleid. Eerder dit jaar werd bekend dat de Duitse hoofdstad vanaf 2020 de huurprijzen voor vijf jaar gaat bevriezen. Het Berlijnse stadsbestuur wil huurders hiermee beschermen tegen verdere prijsstijgingen.

Vrije verhuur afschaffen

In Groningen en Friesland is zelfs 86 procent voor een dergelijke regeling. Voor drie op de tien ondervraagden gaat het bevriezen van de huurprijzen nog niet ver genoeg, zij willen dat de vrije verhuur geheel wordt afgeschaft. Opvallend hierin zijn de verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Slechts zestien procent van de twintigers is voor een afschaffing, tegenover 41 procent van de zestigers.

Corporaties meer macht

‘Deze resultaten laten zien hoe wanhopig Nederlanders zijn en hoe zeer zij verwachten, dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. Het bevriezen van huren en het afschaffen van de vrije verhuur zijn echter geen oplossingen’, aldus Tom van der Lubbe, medeoprichter van Viisi. ‘De 100 miljoen die de overheid wil uittrekken om de woningcorporaties te stimuleren meer te bouwen, is een stap in de goede richting. Zij kunnen namelijk als enige onafhankelijk van conjunctuurcycli bouwen. Het is echter bij lange na niet genoeg.’ Dat de woningbouwverenigingen weer meer macht moeten krijgen vindt ook bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden. Zij vinden dat de verenigingen een groter aandeel moeten krijgen in de vrije huursector.

Deltaplan woningnood

Van der Lubbe: ‘In de jaren 20/30 en ook in de jaren 50 hebben de woningbouwcorporaties de woningnood opgelost. Het is dus niet meer dan logisch, dat de Nederlander van de overheid verwacht, dat zij de rol van de woningcorporaties weer herstelt. Wij denken dat de overheid met een geïntegreerde aanpak op nationaal niveau moet komen: een Deltaplan. Voor dit plan zou de overheid moeten nadenken over de rol van woningbouwcorporaties, de rendementsbelasting, de hypotheekrenteaftrek en de inrichting van het (nieuwe) erfpachtsysteem.’

Reageer op dit artikel