nieuws

‘Radicale tijden vragen om radicale maatregelen’

Beleggingen

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat er meer moet gebeuren om starters op weg te helpen op de woningmarkt en wijst daarnaast in een blog op het gevaar dat beleggers mogelijk afhaken. 

‘Radicale tijden vragen om radicale maatregelen’

In een blog gaat Wike Wilbring, beleidsadviseur Woningmarkt bij VEH, in op de plannen die het Kabinet tijdens Prinsjesdag presenteerde om de woningmarkt op gang te helpen. De kabinetsplannen tonen volgens haar  in ieder geval aan dat starters eindelijk op de Haagse radar staan. ‘Mooi, want een tekort aan eerlijk geprijsde woningen kun je alleen inlopen door ze te bouwen. Maar voordat die huizen er staan, is meer nodig. Met alleen met zak bouwsubsidiegeld kom je er niet.’

Overdrachtsbelasting afschaffen

Dat het kabinet speelt met de gedachte om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen en voor beleggers juist te verhogen zou starters volgens haar enorm helpen, al plaatst ze er direct kanttekeningen bij. ‘Alleen, stijgt de huizenprijs dan niet onbedoeld als starters ineens meer kunnen uitgeven? En schrikt de maatregel beleggers niet te veel af? Want we hebben ook een particuliere huursector nodig, het liefst een beetje betaalbaar. Ik had daarom nooit verwacht dat het kabinet zo ver zou gaan. Maar soms moet je met radicale oplossingen komen om de situatie te verbeteren.’

Goede perspectieven

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters is volgens haar sowieso niet voldoende. ‘Waarom kijken banken bij de hypotheekaanvraag van starters niet eens verder dan hun neus lang is?  (…)Waarom alleen maar rigide vasthouden aan standaarden, regels en sjablonen als je je ook kunt verdiepen in wat de persoon die de hypotheek aanvraagt daadwerkelijk verdient en uitgeeft in de maand? Echt, dat zou een enorme stap zijn.’

 

Reageer op dit artikel