nieuws

Nederlandse hotelmarkt op kantelpunt

Beleggingen

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar een absolute piek bereikt, zo blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf Horwath HTL.

Nederlandse hotelmarkt op kantelpunt

De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn hoger dan ooit tevoren.  Hoteliers verwachten niet dat de hoge groei de komende jaren nog aanhoudt.

Record bezettingsgraad

De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels is gestegen van 77,2 procent in 2017 naar 77,7 procent in 2018. Daarmee evenaren de hotels het record van 1998. De bezettingsgraad is de afgelopen jaren sterk hersteld. Na de meest recente crisis was de bezettingsgraad in 2012 gedaald tot 66,7 procent.

Gestegen kamerprijzen

De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar gestegen van 112 naar 120 euro, een stijging van ruim 7 procent. Het is het vijfde jaar op rij dat de kamerprijzen stijgen. In totaal is de gemiddelde kamerpijs in deze vijf jaar gestegen met 26 procent. De gemiddelde kamerprijs is op aboluut recordniveau, sinds het begin van de metingen in 1978. Voor het eerst het niveau van 2002 gepasseerd, toen de vorige recordprijs van 114 euro werd gerealiseerd.

Ook de omzet per hotelkamer heeft een record gevestigd. Gemiddeld door het jaar heen levert een Nederlandse hotelkamer in 2018 93 euro per dag op aan kamerhuur. Dit is 7 procent meer dan in 2017, en 40 procent meer dan in 2013.

Brexit en handelsconflicten

Een omslagpunt lijkt echter bereikt.Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de Nederlandse hoteliers de komende jaren geen sterke groei meer verwachten. De toenemende onzekerheid over de wereldeconomie, onder invloed van onder meer de Chinees-Amerikaanse handelsconflicten en de aanhoudende Brexit-perikelen, leidt ook tot zorgen bij de hoteliers.

Verwachting voor dit jaar

Van de ruim 400 ondervraagde hoteliers verwacht minder dan de helft, 49 procent, dat de bezettingsgraad in 2019 nog verder zal stijgen. Circa 10 procent verwacht een stabiele bezetting te kunnen realiseren, terwijl 41 procent rekening houdt met een daling. Desondanks zullen de kamerprijzen naar verwachting nog wel blijven stijgen: 65 procent van de hoteliers verwacht een prijsstijging, 6 procent een stabilisatie en 29 procent een daling.

Hotelmarkt Amsterdam

De hotelmarkt in de regio Amsterdam & Schiphol lijkt de piek al te zijn gepasseerd. De bezettingsgraad in de hoofdstedelijke regio steeg in 2018 niet, maar stabiliseerde op 85 procent. De gemiddelde kamerprijs steeg nog wel sterk: van 139 naar 151 euro. Slechts 38 procent van de hoteliers in de hoofdstad verwacht dit jaar een hogere bezettingsgraad te halen, terwijl 47 procent rekent op een daling. Ook de projecties voor de gemiddelde kamerprijs zijn duidelijk minder positief: hoewel 50 procent een stijging denkt te kunnen realiseren, verwacht 44 procent  een daling.

Geen nieuwe hotelontwikkelingen

De resultaten over het eerste halfjaar van 2019 lijken het Amsterdamse pessimisme te bevestigen: zowel de bezettingsgraden al de gemiddelde kamerprijzen zijn met circa 1 procent gedaald. De gemeente Amsterdam heeft in 2019 onder meer de toeristenbelasting opnieuw verhoogd, en de marketingactiviteiten teruggebracht, met als doel het massa-toerisme naar de stad onder controle te krijgen. Door de hotelstop in Amsterdam, waardoor geen nieuwe hotelontwikkelingen worden ondersteund, blijven de bezettingsgraden en kamerprijzen naar verwachting echter ook de komende jaren op een hoog niveau.

Reageer op dit artikel