nieuws

Miljarden aan vastgoed naar de markt

Beleggingen

Vijftig Europese closed-end vastgoedfondsen lopen rond 2021 af, waardoor er potentieel 13,2 miljard euro aan vastgoed naar de markt komt.

Miljarden aan vastgoed naar de markt

Dat blijkt uit de jaarlijkse studie naar het expireren van private vastgoedfondsen van Inrev, de in Amsterdam gevestigde Europese branche-organisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed. Rond 2028 lopen maar liefst 97 fondsen af met een intrinsieke waarde van 23 miljard, zo komt naar voren uit de Inrev Funds Termination Study 2019.

In 2020 lopen 23 fondsen tegen hun einddatum aan. De fondsen die in 2021 worden geliquideerd hebben beleggers de afgelopen twaalf jaar het hoogste rendement geboden, gemiddeld 5,6 procent per jaar. Deze fondsen zijn ook het grootst met een gemiddelde intrinsieke waarde van 578 miljoen euro, hetgeen neerkomt op 5,6 miljard euro aan vastgoed dat in 2021 de etalage ingaat.

De helft van de fondsen die gericht zijn op één land en aflopen tussen 2019 en 2021 focussen op het Verenigd Koninkrijk. Hun exit valt samen met de brexit, maar heeft er verder waarschijnlijk weinig verband mee. Bij de fondsen die zich met slechts één sector bezighouden – goed voor een totale intrinsieke waarde van 9,7 miljard euro – bestaat 41 procent uit winkelvastgoed (4,4 miljard euro).

Van de fondsen die de komende drie jaar aflopen heeft 44 procent een risico-mijdende zogenoemde ‘core’ strategie, 42 procent een value added strategie en 12 procent kent een opportunistisch karakter.

De helft van de komende exit-golf bestaat uit fondsen die gelanceerd zijn tussen 2010 en 2013 , terwijl een kwart dateert van vóór 2008. Het betekent dat de meeste fondsen hun aanvang vonden aan het begin van het herstel van de crisis en heel weinig hert levenslicht zagen tijdens de crisis. Bijna 90 procent heeft een schuldgraad lager dan 60 procent.

Liquidatie of verlenging worden door een overweldigende meerderheid van de core en value-added fondsen in verband met de naderende einddatum. Daarbij verwijst 93,8 procent naar de voorwaarden in de fondsdocumentatie, terwijl ook nog eens 81,3 procent verwijst naar de ‘huidige marktomstandigheden’.

‘De gegevens uit de studie komen redelijk overeen met de verwachtingen’, stelt Lonneke Löwik, ceo bij Inrev. ‘De enige echte verrassing is het hoge volume aan winkelvastgoed dat naar de markt komt. Het roept tevens de vraag hoe managers zich gaan opstellen nu de vastgoedprijzen onder druk komen te staan.’

Reageer op dit artikel