nieuws

‘Meedoen aan vernieuwing Zuidplein in belang NSI’

Beleggingen

Bij de grote opfrisbeurt die winkelcentrum Zuidplein vanaf volgend jaar staat te wachten, investeert vastgoedbelegger NSI gewoon mee ondanks haar exitstrategie in retail. 

‘Meedoen aan vernieuwing Zuidplein in belang NSI’
Pieter Affourtit

Pieter Affourtit, directeur/bestuurder van de Vereniging van Eigenaars van Winkelcentrum Zuidplein, zegt dit in een exclusief interview met Vastgoedmarkt. Hij moet namens de VvE leiding geven aan de grootschalige versterking van het centrum. ‘Dat werd ook wel tijd,’ geeft Affourtit toe. De laatste keer dat het winkelcentrum grootschalig werd aangepakt was meer dan twintig jaar geleden, nog voor het één-na-laatste kampioenschap van Feyenoord. ‘Zo’n periode is eigenlijk te lang voor zo’n groot centrum’, vervolgt de VVE-directeur. ‘De ontwikkelingen in retailland gaan zo snel, dat je daarbij moet blijven aanhaken om in de gunst van de klant te blijven.’

Exit NSI

Complicerende factor bij wens tot vernieuwing lijkt de exit die NSI wil maken uit winkelvastgoed. De vastgoedbelegger verkocht in de afgelopen maanden al een flink deel van haar portefeuille in winkelcentra. Rest nog een flinke positie in Zuidplein, maar die ligt ook nadrukkelijk in de etalage. NSI bezit een kleine twintig procent van het winkeloppervlak in het centrum, hoofdzakelijk geclusterd aan de noordkant van het centrum. Affourtit: ‘Toch is NSI meegegaan in de totaalontwikkeling van het gebied, waarbij de andere eigenaren geholpen hebben door ook bij te dragen aan de opwaardering van de openbare ruimte in de zone van NSI. Meedoen aan de vernieuwing is ook in het belang van NSI omdat dat een hogere verkoopopbrengst mogelijk maakt.’

Hart van Zuid

Vanaf medio volgend jaar wordt een begin gemaakt met de renovatie van het Zuidplein waarvoor twintig miljoen euro wordt uitgetrokken. Een jaar later start Ballast Nedam/Heijmans, als onderdeel van het project Hart van Zuid, met de toevoeging van 5.000 nieuwe vierkante meters bvo, voor onder andere een supermarkt op de plek waar nu nog Theater Zuidplein staat. Dat verhuist eind 2020 naar het nieuwe Kunstenpand op de voormalige plek van het zwembad Charlois. In 2022 moet de upgrading van het winkelcentrum inclusief uitbreiding zijn afgerond, keurig op tijd om een halve eeuw winkelcentrum Zuidplein te vieren.

Lees het complete interview met Pieter Affourtit in de Vastgoedmarkt van september. Deze uitgave verschijnt op 20 september.

Reageer op dit artikel