nieuws

Kamerlid Van Haga onder vuur om ‘ondankbare’ huurders

Beleggingen

VVD-kamerlid Wybren van Haga moet binnenkort voor de rechter verschijnen vanwege een conflict met huurders, zo meldt het Haarlems Dagblad.

Kamerlid Van Haga onder vuur om ‘ondankbare’ huurders
Wybren van Haga

Het Haarlems Dagblad verhaalt over de ruzie die is ontstaan tussen huurders van het Essenhof en Sjopperdesjop, de vastgoedonderneming van Van Haga. Het bedrijf heeft de huur opgezegd van een woning die een invalide man op basis van een tijdelijk huurcontract van twee jaar huurde. Volgens de huurder zou het Kamerlid hem hebben toegezegd dat het contract zou worden verlengd mits hij keurig de huur zou betalen.

‘Meer dankbaarheid’

De invalide man en de huisbaas kregen in de tussentijd echter een conflict over een warmtepomp die in het huis werd geplaatst en die volgens de huurder niet goed functioneerde. Een pleidooi van de 24 bewoners van het hofje om Van Haga toch te bewegen tot coulance richting de invalide man mocht echter niet baten. Een deel van hen ziet de bui al hangen, want beschikt sinds het Kamerlid in 2016 het hofje kocht, ook over een tijdelijk huurcontract. Bovendien zouden er meer irritaties over verbouwingen spelen waarop Van Haga de betreffende huurders zou hebben laten weten dat ze wel wat meer dankbaarheid mochten tonen.

Op afstand gezet

Het is niet de eerste keer dat Van Haga slechte publiciteit vangt met zijn nevenactiviteiten in het vastgoed. Daags na zijn aantreden als Kamerlid in oktober 2017 was er rumoer over zijn handelswijze als huisbaas. Sjopperdesjop beheert een vastgoedportefeuille die volgens Follow the Money in 2018 nog 18 miljoen euro waard was. Daarnaast bezit Van Haga in privé 50 woningen volgens het neveninkomstenregister van de Tweede Kamer. Om belangenconflicten te vermijden zette het Kamerlid zijn vastgoedbedrijf op afstand, in een STAK-constructie.

Reageer op dit artikel