nieuws

Ivens wil corporatie voor middenhuur

Beleggingen

De Amsterdamse woonwethouder Laurens Ivens wil met geld van het Rijk een woningbouwcorporatie voor de middeninkomens oprichten, zo heeft hij laten weten in NPO-radioprogramma 1 op 1.

Ivens wil corporatie voor middenhuur

De woningbouwcorporatie die Ivens beoogt moet speciaal voor het middensegment gaan bouwen. ‘De woningbouwcorporaties die wij kennen mogen alleen verhuren aan mensen die tot aan 38.000 euro verdienen. Ik zou het goed vinden als er een corporatie komt die zich richt op de mensen tot aan de 60.000 euro. Want tot daar zitten mensen in de knel. We zien dan een huur voor ons van tussen de 710 euro en 1000 euro’, zegt Ivens in 1 op 1.

De Amsterdamse woonwethouder hoopt daarbij op geld van minister Hoekstra. Die gaat naar verluidt op Prinsjesdag een investeringsfonds presenteren.

Niet uniek

Helemaal uniek is de mogelijke terugkeer die Ivens wenst als ‘huisbaas’ op de Amsterdamse woningmarkt niet. Onlangs presenteerde Rotterdam het plan waarbij een daartoe op te richten stichting 200 woningen op Rotterdam-Zuid opkoopt om deze vervolgens op te knappen en voor tien jaar als middenhuurwoning te verhuren. Het is de bedoeling dat de Maasstad en het ministerie van LNV (vanuit de regiomiddelen) fifty-fifty het benodigde geld voor de woningen ophoesten.

Maximum huurpijzen

Het Nibud heeft ondertussen bekend gemaakt dat ongeveer een kwart van de Nederlanders in de financiële problemen zit door te hoge huren. De oproep van het Nibud om de huurstijging aan banden te leggen wordt ondersteund door Ivens. ‘Minister Ollongren moet maximale huurprijzen invoeren. Het zou voor Amsterdam al een verademing zijn als die prijzen op maximaal 850 euro liggen.’

‘Schrap verhuurderheffing’

Als het aan Ivens ligt mag de verhuurdersheffing per direct op de schop. Deze heffing zou de investeringsruimte van corporaties ernstig beperken. ‘Er is dan ook geen vriend meer te vinden voor de verhuurdersheffing’, stelt Ivens. ‘Maak dus zo snel mogelijk een einde aan deze alom bekritiseerde regeling.’

Reageer op dit artikel