nieuws

Prinsjesdag: IVBN bezorgd om aan- en verkoop huurcomplexen

Beleggingen

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) heeft haar zorgen uitgesproken over het voornemen van het Kabinet om de overdrachtsbelasting te verhogen voor woningbeleggers. 

Prinsjesdag: IVBN bezorgd om aan- en verkoop huurcomplexen
Frank van Blokland, directeur van IVBN

Bij de presentatie van de Miljoenennota kwamen ook de maatregelen die het Kabinet in petto heeft voor de woningmarkt. Zo wordt onderzocht of de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers van 2 naar 6 procent kan waar deze voor starters die een huis kopen kan worden geschrapt. Voor niet-woningen gaat de overdrachtsbelasting in 2021 sowieso van 6 naar 7 procent.

‘Het is vooralsnog onduidelijk hoe het ministerie van Financiën dit wil regelen’, stelt IVBN-directeur Frank van Blokland in een eerste reactie. ‘Het was/is de bedoeling dat met name particulieren die een bestaande koopwoning kopen en die gaan verhuren, een hogere overdrachtsbelasting zouden moeten gaan betalen om de starters op de woningmarkt te helpen met een lagere – of zelfs geen – overdrachtsbelasting.’

Aan- en verkoop complexen

Hij stelt zich wel iets bij een hogere overdrachtsbelasting te kunnen voorstellen, waar het gaat om snelle winsten die kleine BV’tjes van particulieren of bouwbedrijfjes willen maken; veelal worden dergelijke opgeknapte woningen volgens Blokland te duur verhuurd. ‘Maar ouders die voor hun kinderen die gaan studeren of particulieren die voor hun  pensioenvoorziening een koopwoning omzetten naar (een redelijke) huur zouden dat toch moeten kunnen doen. Vanuit IVBN ben ik er bezorgd over dat de aan- en verkoop van complexen met huurwoningen ook onder die hogere overdrachtsbelasting gaan vallen. Dat zou ik onverstandig en onterecht vinden.’

Weging WOZ-waarde

Met het eveneens aangekondigde onderzoek naar zelfbewoningsplicht heeft Van Blokland geen probleem. De beperking van de weging van de WOZ-waarde tot maximaal 33 procent  voor gereguleerde huurwoningen noemt hij ‘bijzonder’. ‘De minister schreef al eerder dat ze dat van plan was. Wij hebben daar als IVBN toen in ons middenhuurakkoord op gereageerd. In het persbericht staat dat wij op dat punt aanbieden: Gereguleerde huurwoningen kunnen minder snel geliberaliseerd worden door de WOZ-factor in het WWS in Amsterdam en Utrecht verantwoord omlaag te brengen. Voor ons is nu nog steeds de vraag of dit verantwoord gebeurt.’

Reageer op dit artikel