nieuws

Hoogste duurzaamheidsscore nieuwbouw Oldenburger|Fritom

Beleggingen

Het logistiek centrum van Oldenburger|Fritom in Veendam is door Dutch Green Building Council onderscheiden met Outstanding, het hoogst mogelijke Breeam-NL nieuwbouw oplevercertificaat.

Hoogste duurzaamheidsscore nieuwbouw Oldenburger|Fritom

Sinds 2013 heeft DGBC dertig nieuwe gebouwen gecertificeerd met het opleverpredicaat Outstanding en zijn de beoordelingsrichtlijnen (BRL) verschillende keren aangescherpt. Oldenburger|Fritom behaalde een totaalscore van 97,3 procent. Dit is niet alleen de hoogste score ooit behaald volgens de laatste en strengste beoordelingsnorm uit 2014, het bezorgt ze ook de vierde plaats op de ranglijst van hoogst scorende Breeam-NL Nieuwbouw gecertificeerde gebouwen.

Ranglijst:

  1. Geelen Counterflow 99.9% (BRL 2011)
  2. DC Newlogic III 99.5% (BRL 2011)
  3. Edge Amsterdam 98.4% (BRL 2010)
  4. Oldenburger|Fritom 97.3% (BRL 2014)
  5. Gebouw Atlas Renovatie TU/e 96,0% (BRL 2011)

Energie- én hydrologisch neutraal

Het nieuwe distributiecentrum heeft geen gasaansluiting en is door het gebruik van energiezuinige warmtepompen, LED-verlichting en een groot zonnepark op het dak van het oude pand 100 procent energieneutraal gecertificeerd. Daarbij is niet alleen het gebouwgebonden energieverbruik CO2-neutraal, maar wordt ook het gebruikersgebonden energieverbruik (computers, opladen heftrucks, terreinverlichting) 100% gecompenseerd.

Een wadi (bufferings- en infiltratievoorziening) op het terrein zorgt ervoor dat de afvoer van regenwater naar het openbaar rioolstelsel en watergangen vertraagd wordt afgevoerd. Plaatselijke wateroverlast bij hevige regenval wordt hierdoor geminimaliseerd. Daarnaast wordt een deel van het regenwater opgevangen in een extra watertank met een capaciteit van 10.000 liter. Dit wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten, zodat er geen drinkwater verloren gaat.

Remco Ruimtebouw

Remco Ruimtebouw realiseerde de nieuwbouw turn-key. De grondwerkzaamheden startten in juli 2018 en in mei 2019 werd het nieuwe distributiecentrum opgeleverd. Op 20 september vindt de opening plaats waar het Oplevercertificaat officieel uitgereikt wordt.

Het nieuwe distributiecentrum heeft een oppervlakte van 5.000 m2 en is 15 meter hoog. Het biedt ruimte aan ruim 15.000 palletplaatsen en 6 loadingdocks. Daarnaast bestaat het complex uit crossdock faciliteiten, een logistiek trainingscentrum en diverse kantoorruimtes.

Reageer op dit artikel