nieuws

Deal van de maand: 1300 woningen OCP

Beleggingen

Deal van de maand: 1300 woningen OCP

Orange Capital Partners heeft via verschillende transacties ruim 1.300 woningen in Nederland gekocht voor 308 miljoen euro.

Van Groningen tot Goes en van de Afrikaanderwijk in Rotterdam tot de grachtengordel in Amsterdam. Namens één of meer investeerders heeft Orange Capital Partners (OCP) ruim 1.300 woningen gekocht voor 308 miljoen euro. De panden liggen op zeer diverse locaties en in zeer diverse regio’s in Nederland. De verkopers zijn particuliere beleggers, waarvan een aantal naar verluidt bezit samenbracht om een voor OCP aantrekkelijke transactieomvang van minimaal 100 miljoen euro te bereiken. Onder dat bedrag is het voor de onderneming van Victor van Bommel meestal niet lonend om in actie te komen, zo gaat het verhaal in de markt. Zijn klanten hebben een voorkeur voor grote portefeuilles.

Oudezijds Voorburgwal

OCP legde onder meer de hand op de Breitner-portefeuille met zeshonderd eenheden in de mainports Amsterdam en Rotterdam. Voor het overgrote deel gaat het om woningen. Breitner bestaat uit drie deelportefeuilles. Eén van die deelportefeuilles mag tot de absolute top van de huurwoningmarkt worden gerekend. Er zitten panden in op centrale locaties in Amsterdam als de Keizersgracht, de Oudezijds Voorburgwal, het Waterlooplein, de Albert Cuypstraat en de Ceintuurbaan. Een tweede deelportefeuille van Breitner bestaat uit woningen op enige afstand van het centrum van Amsterdam, maar ziet er toch ook uit als een kostbare aanschaf. Want ook die woningen liggen binnen de ring A10, maar dan in Amsterdam West op locaties als de Willem de Zwijgerlaan, Overtoom, de Kinkerstraat, de John Franklinstraat, de Van Spilbergenstraat en de Lumeijstraat.
Daarmee vergeleken oogt het Rotterdamse deel van de Breitner-portefeuille bijna wat gewoontjes. Aan de noordkant van de Maas verwierf OCP namens zijn geldschieter(s) weliswaar woningen in opkomende wijken als het Nieuwe Westen, Middelland en het Oude Noorden. Maar aan de zuidkant van de rivier gaat het om een enkel pandje in een gewilde wijk als Katendrecht en heel wat meer woningen in meer problematische wijken als Bloemhof, Carnisse en de Afrikaanderwijk.

Van Riesen en Kool

Dat mandje mocht wat kosten. Volgens de akte van levering bedroeg de prijs van de Breitner-portefeuille 180,5 miljoen euro. Daarmee bedraagt de gemiddelde prijs per huurwoning drie ton. De verkoper van de Breitner-portefeuille is Stone Age Capital, de onderneming van de Amsterdamse vastgoedhandelaren Ebe van Riesen en Jeroen Kool. Tot zover de details van de Breitner-portefeuille, want de herkomst van het vastgoed is minder gemakkelijk te achterhalen. Duidelijk is dat het om een ABC-transactie gaat, waarvan C een entiteit van de klant(en) van Orange Capital Partners is en B naar de naam Stone Age Capital luistert. De partijen achter A zijn niet zichtbaar. Stone Age Capital had de aan OCP geleverde woningen dezelfde dag verkregen in de vorm van zes portefeuilles, zo blijkt uit de akte van levering. Uit het document wordt niet duidelijk van wie de verkopers hebben gekocht, doordat de nummers van de direct voorgaande leveringsakten ontbreken.

Max Abram

De verkopers van de andere zevenhonderd woningen die OCP heeft gekocht zijn beter zichtbaar. Zo prijken op de leveringsakte voor project Brandon Core aan de verkoopkant de besloten vennootschappen Viottagroep, Emmagroep, Lairessegroep en Brammadam II. Alle vier entiteiten zijn van Max Abram, grondlegger van M&S Mode en particulier vastgoedbelegger. Abram deed ongeveer 550 woningen van de hand voor 108,3 miljoen euro. Daarmee bedraagt de prijs per woning ongeveer twee ton. De portefeuille bestrijkt een gebied van Groningen tot Goes en van Zevenaar tot Bovenkarspel. Naar verluidt gaat het om het hele woningbezit van de in 1934 geboren Abram.

Makelaarskantoor

De overige 150 woningen in project Brandon The Hague kocht OCP van Zuid Holland Residential. Achter die besloten vennootschap zitten Kamel Invest en DFFF, een entiteit van de partners Feiko Witteveen en François Mulkens van het Amsterdamse makelaarskantoor Brickstone Retail. De partijen werkten al langer samen via Zuid Holland Residential.
De 150 woningen liggen allemaal in Den Haag aan de Coevordenstraat, Enschedelaan en Hengelolaan, nabij winkelcentrum Leyweg. De prijs voor deze portefeuille bedroeg 19.114.000 euro. Dat komt neer op een gemiddelde per woning van 127.000 euro. Naar Vastgoedmarkt begrepen heeft, gaat het om kleine woningen.

Vuurkracht

Als de transacties iets duidelijk maken, is het dat OCP nog steeds over vuurkracht beschikt op de Nederlandse markt voor beleggingswoningen en dat ook de absolute top daarvan in het vizier is. In 2016 viel het besluit om het partnerschap met Heitman niet verder uit te breiden. OCP ging op zoek naar een andere investeerder om een langetermijnrelatie aan te gaan. Die kwam er, in de gedaante van een internationaal staatsfonds. Of dat ook de investeerder achter de aanschaf van de 1.300 woningen is, is niet bekend. OCP was niet bereikbaar voor een toelichting op de transacties.

Capreit

De aanschaf van OCP is niet de enige recente grote portefeuilledeal op de Nederlandse beleggingsmarkt. Capreit kocht van Vesteda achttien complexen met in totaal 942 woningen voor 163,8 miljoen euro. Met die transactie verwierf de Canadese belegger residentieel vastgoed in onder meer Roermond, Bergen op Zoom, Arnhem, Alphen aan den Rijn en Amstelveen. Daarbij stond Rubens Capital Partners de Canadezen terzijde.

Reageer op dit artikel