nieuws

Corporaties mikken op middenhuur

Beleggingen

Amsterdamse woningcorporaties willen woningen in het middenhuursegment gaan bouwen, zo meldt de hoofdstedelijke corporatiekoepel AFWC in het Algemeen Dagblad.

Corporaties mikken op middenhuur

Egbert de Vries, bestuurder bij AFWC, stelt in het AD in het gat te willen springen dat beleggers laten bij het realiseren van meer middenhuurwoningen in Amsterdam. Vooralsnog is de rol van de corporaties in de segment beperkt. Nog geen zes procent van de 165.000 woningen die de corporaties in Amsterdam bezitten, behoort tot dit deel van de huizenmarkt.

Altijd middelduur

De honderden nieuwe middeldure woningen komen vooral in wijken met veel sociale huur in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. De corporaties beloven dat de huurprijzen voor altijd middelduur zullen blijven. Hierdoor zijn de huurders beschermd tegen de enorme prijsstijgingen in Amsterdam, waardoor veel woningen al snel onbereikbaar zijn voor de middenklasse.

Lagere grondprijs

De gemeente eist van commerciële partijen dat ze de huur in ieder geval vijftien jaar gematigd laten stijgen. Dan betalen ze een lagere grondprijs. De corporaties durven verder te gaan dan een termijn van vijftien jaar die de gemeente hanteert voor een gematigde huurstijging bij commerciële ontwikkelaars, maar willen dan wel vaste, lagere grondprijs. ‘Beleggers zullen zo’n aanbod niet snel doen.’

 

Reageer op dit artikel