nieuws

Clarion Gramercy koopt voor 100 miljoen logistiek vastgoed

Beleggingen

Clarion Gramercy, gespecialiseerd in logistieke en industrieel vastgoed, heeft in Nederland negen objecten verworven in drie afzonderlijke transacties voor een totaalbedrag van 100 miljoen euro.

Clarion Gramercy koopt voor 100 miljoen logistiek vastgoed
Het via een sale-and-leaseback transactie in Venlo verworven dc van 20.132 m2.

Gramercy heeft een portfolio van drie logistieke faciliteiten met een totale oppervlakte van 78.523 m2 gekocht van een particuliere verkoper voor een niet nader bekendgemaakte koopprijs. Het betreft twee logistieke centra in de logistieke hotspot Tilburg, waarvan een verhuurd aan een logistiek dienstverlener en de ander aan een tuinmeubelfabrikant; en één ‘last-mile’ logistiek centrum in Rotterdam, verhuurd aan een internationale supermarktketen.

De logistiek vastgoedonderneming heeft daarnaast een portfolio gekocht met vijf logistieke panden met een totale oppervlakte van 44.000 m², via een sale-and-leaseback. Deze portefeuille bestaat uit drie bestaande panden in Katwijk en twee ‘built-to-suit’ panden die turn-key zullen worden opgeleverd in december 2019 en juli 2020 in Katwijk en het daarnaast gelegen Haps in Oost-Brabant. Nabuurs, een vooraanstaande Nederlandse logistieke dienstverlener, heeft nieuwe 10-jarige huurovereenkomsten afgesloten voor deze panden. Katwijk en Haps bevinden zich te midden van de dichtstbevolkte regio’s van Nederland en haar buurlanden, met meer dan 17,5 miljoen inwoners binnen een straal van 100 km rond de panden.

Sale-en-leaseback

In een derde transactie heeft Gramercy via een sale-and-leaseback transactie in Venlo een logistiek centrum verworven van 20.132 m2 dat in gebruik is van FM Tyres, een wereldwijde distributeur van banden van hoge kwaliteit. Venlo heeft ongeveer 19 miljoen inwoners binnen een straal van 100 km.

Sinds 2018 heeft Gramercy in totaal 250 miljoen euro in Nederland en 590 miljoen euro in heel Europa geïnvesteerd.

Stevig gepositioneerd

Rory Buck, Senior Director van Clarion Gramercy: ‘We blijven onze exposure in de logistieke sector uitbreiden in Nederland, waar de sterke prestaties van de binnenlandse economie de opwaartse tendens in de e-commercesector ondersteunen. Hoewel we toenemende concurrentie zien van investeerders die willen profiteren van de sterke huurgroei die wordt voorspeld in bepaalde delen van West-Europa, zijn we, zoals deze acquisities aantonen, stevig gepositioneerd om een breed scala aan logistieke panden te vinden en te verkrijgen. ‘

‘Deze nieuwste overnames passen in ons beleid om logistieke activa te verkrijgen op toplocaties en die te verhuren aan gevestigde pan-Europese bedrijven, waarvan wij van mening zijn dat er een mogelijkheid is om rendement te genereren middels verschillende strategieën. Daarnaast hebben we in Venlo FedEx,  een van ‘s werelds grootste logistieke dienstverleners, toegevoegd aan onze  vaste huurders, met een rendement dat naar onze mening buitengewoon aantrekkelijk is in de huidige markt.’

Overname

In april van dit jaar kondigde Clarion Partners, LLC, een toonaangevend bedrijf in vastgoedvermogensbeheer met meer dan 51 miljard dollar  aan beheerde activa, de overname aan van een meerderheidsbelang in Gramercy Europe. Daarmee  werd de leidende positie van Clarion in de VS, met een portfolio van 16 miljard dollar en 700 panden aan activa in de logistieke sector, gecombineerd met het team van Gramercy Europe dat de afgelopen zes jaar verantwoordelijk was voor meer dan 3 miljard dollar aan vastgoedtransacties in Europa.

Gramercy werd geadviseerd door JLL en Industrial Real Estate Partners.

Reageer op dit artikel